Na spisku briga povećani rizik od siromaštva, kriza u Ukrajini i klimatske promene

Građani EU zabrinuti zbog rasta životnih troškova

EU

13.1.2023 12:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Građani EU zabrinuti zbog rasta životnih troškova Građani EU zabrinuti zbog rasta životnih troškova
Sve veći troškovi života predstavljaju najveći izvor briga za 93 odsto građana Evropske unije, pokazalo je najnovije istraživanje Evrobarometra Evropskog parlamenta. Zabrinutost zbog sve... Građani EU zabrinuti zbog rasta životnih troškova

Sve veći troškovi života predstavljaju najveći izvor briga za 93 odsto građana Evropske unije, pokazalo je najnovije istraživanje Evrobarometra Evropskog parlamenta.

Zabrinutost zbog sve većih troškova života tesno je povezana sa zabrinutošću zbog rizika od siromaštva i socijalne izolovanosti, koju doživljava 82 odsto građana Evrope.

U međuvremenu, podrška Evropskoj uniji ostaje stabilna, ali građani očekuju da EU nastavi da radi na rešenjima za ublažavanje krize, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Nezavisne novine.

U svakoj državi članici EU oko sedam od deset ispitanika zabrinuto je zbog sve većih troškova života, pri čemu rezultati pokazuju najveću zabrinutost u Grčkoj (100 odsto) na Kipru (99 odsto) Italiji i Portugalu (po 98 odsto).

Rast cena, uključujući energiju i hranu, oseća se u svim sociodemografskim kategorijama kao što su pol ili starost, kao i u svim obrazovnim i društvenim i profesionalnim pozadinama.

Druga briga, koja opterećuje oko 82 odsto ispitanika, jeste rizik od siromaštva i socijalne isključenosti, a zatim slede klimatske promene i prelivanje krize iz Ukrajine u druge zemlje (81 odsto ispitanika).

Građani očekuju da EU nastavi da radi na rešenjima za ublažavanje složenih učinaka uzastopnih kriza koje su pogodile kontinent.

Visoka podrška EU temelji se na iskustvu iz prošlih godina, ali samo trećina građana Evrope izrazila je zadovoljstvo merama koje su preduzele njihove vlade ili EU kako bi se uhvatile ukoštac s rastućim troškovima života.

  • SNEZANA

    13.1.2023 #1 Author

    Mislim da nam kriza tek predstoji.

    Odgovori

  • BIJUTI27

    13.1.2023 #2 Author

    Kako je krenulo, uskoro ćemo u sopstvenoj zemlji raditi u ukrajinskim i ruskim firmama.. 😑

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...