Zamrzavanje tuđe imovine u Evropi

Francuska blokirala 22 milijarde evra ruske centralne banke, EU razmatra naftni embargo

EUSvetVesti

21.3.2022 11:39 Autor: Vladimir Jokanović 12

Francuska blokirala 22 milijarde evra ruske centralne banke, EU razmatra naftni embargo Francuska blokirala 22 milijarde evra ruske centralne banke, EU razmatra naftni embargo
Francuska je zamrznula imovinu centralne banke Rusije u vrednosti 22 milijarde evra, kao i nekretnine u vlasništvu ruskih državljana vredne oko pola milijarde evra,... Francuska blokirala 22 milijarde evra ruske centralne banke, EU razmatra naftni embargo

Francuska je zamrznula imovinu centralne banke Rusije u vrednosti 22 milijarde evra, kao i nekretnine u vlasništvu ruskih državljana vredne oko pola milijarde evra, saopštio je francuski ministar finansija Bruno Le Mer (Bruno Le Maire).

„Zamrznuli smo imovinu centralne banke Rusije u iznosu od 22 milijarde evra. Osim toga, zamrznuli smo sredstva na računima privatnih lica u francuskim finansijskim institucijama u iznosu od 150 miliona evra“, izjavio je Le Mer za RTL, prenosi Business Standard.

Francuska je zamrznula i oko 30 nekretnina ruskih državljana ukupne vrednosti oko 850 miliona evra, naveo je francuski ministar. Zamrzavanje ruske imovine usledilo je kao odgovor Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije i država saveznica na vojnu intervenciju Rusije u Ukrajini, koja je započela 24. februara. Zapadni saveznici uveli su sveobuhvatne sankcije ruskom finansijskom sektoru.


Prema navodima ruske agencije TASS, u Holandiji je zamrznute ruska aktiva u iznosu većem od 200 miliona evra. Nakon što su proglasile sankcije ruskim tajkunima i ključnim donosiocima odluka u Kremlju, evropske zemlje počele su da zamrzavaju imovinu u njihovom vlasništvu, a reč je o vilama, avionima i superjahtama.

Izvor: Unsplash.com

Vrednost zaplenjene ruske imovine u evropskim zemljama tokom protekle dve nedelje procenjuje se na više od milijardi dolara, a najviše je zaplenjeno u Italiji. Od sedmorice ruskih bogataša zaplenjeno je oko 780 miliona dolara, prenosi Reuters. Najvrednija pojedinačna zaplena je jahta ruskog milijardera Andreja Meljničenka, vredna 530 miliona evra.

Španske vlasti prikupljaju podatke u nameri da zaplene treću superjahtu za koju veruju da pripada ruskom oligarhu. Vrednost jahte „Crescent“, registrovane na Kajmanskim ostrvima procenjena je na oko 600 miliona dolara. Prethodno su zaplenjene dve jahte u vlasništvu ruskih bogataša, u Barseloni i na Majorci, prenosi Washington Post.

Ministri odbrane i spoljnih poslova država članica EU sastaju se u ponedeljak u Briselu gde će razgovarati o mogućnosti uvođenja dodatnih sankcija Moskvi. Posebno će razmotriti, kako navodi Reuters, da li će biti uveden embargo na uvoz nafte iz Rusije, a iz Francuske, koja je trenutno predsedavajuća EU navodi se da ova tema ne bi trebalo da bude tabu.

Kroz četiri paketa evropskih sankcija koje su uvedene u protekle tri nedelje, obuhvaćeno je 685 Rusa i Belorusa, kao i ruske finansije i trgovina. Peti paket bi trebalo da uključi još pojedinaca, ali najteži ekonomski izazov bila bi odluka o sankcionisanju uvoza ruske nafte, koju su donele SAD i Velika Britanija.

Za uvođenje naftnog embarga najsnažnije se zalažu baltičke zemlje, dok Nemačka nije za to. Prema neimenovanim izvorima, Nemačka upozorava da ne treba delovati prebrzo zbog već visokih cena energije u Evropi. Moskva je upozorila da bi evropske sankcije ruskom izvozu nafte mogle da je navedu na zatvaranje gasovoda prema Evropi.

 • MADMAX

  21.3.2022 #1 Author

  Tajkunske pare opljačkanog ruskog naroda.

  Odgovori

 • ZVE84

  21.3.2022 #2 Author

  Auuu loši potezi!

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  21.3.2022 #3 Author

  sve velike sile samo gledaju svoje interese, SAD i EU salju oružje umesto da traže rešenje da stradanje nedužnog naroda prestane. to što blokiraju pare neće zaustaviti rat, rusija se vratila vekovima unazad ovim potezima ljudski život nema cenu a stradalo je previše ljudi sa obe strane

  Odgovori

 • Lelica

  21.3.2022 #6 Author

  Oni koji brane Ukrajinu gledaju svoje interese,isto tako i Rusiju. Niko tu nije realan.

  Odgovori

 • Emilija

  21.3.2022 #7 Author

  Lose mnogo lose

  Odgovori

 • MAJA

  21.3.2022 #8 Author

  Vodi se i monetarni rat , osim vojmog rata

  Odgovori

 • BRANA19

  21.3.2022 #9 Author

  Svako gleda svoj interes…

  Odgovori

 • GOCA BG

  21.3.2022 #10 Author

  Sramota sta rade!

  Odgovori

 • NATI29

  22.3.2022 #11 Author

  Stradaju neduzni ljudi

  Odgovori

 • Lolek

  4.5.2022 #12 Author

  Vratice sve to sa kamatom

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...