Pripremljen četvrti paket EU sankcija Moskvi

Zabrana izvoza evropske luksuzne robe u Rusiju

EUSvetVesti

14.3.2022 13:32 Autor: Vladimir Jokanović 11

Zabrana izvoza evropske luksuzne robe u Rusiju Zabrana izvoza evropske luksuzne robe u Rusiju
Evropska unija spremna je da uvede četvrti paket sankcija Rusiji zbog njenje vojne intervencije u Ukrajini. Na meti evropskih sankcija naći će se još... Zabrana izvoza evropske luksuzne robe u Rusiju

Evropska unija spremna je da uvede četvrti paket sankcija Rusiji zbog njenje vojne intervencije u Ukrajini. Na meti evropskih sankcija naći će se još desetak pojedinaca, među kojima i ruski tajkun Roman Abramovič.

Očekuje se da će EU zabraniti trgovinu luksuznom robom i čelikom sa Rusijom, a detalji bi mogli da budu objavljeni u ponedeljak, nakon završnog usaglašavanja ambasadora u Briselu, prenosi Bloomberg.

Prema navodima predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen (Ursula von der Leyen) to će „pogoditi centralni sektor ruskog sistema“.

Ona je istakla da EU i njeni partneri iz G7 planiraju da sankcionišu ključne robe u sektorima gvožđa i čelika iz Rusije u okviru četvrtog talasa sankcija za dalju izolaciju Moskve i odvajanja resura korišćenih za finansiranje rata u Ukrajini.

„Kao prvo, uskratićemo Rusiji status najpovlašćenije nacije na našim tržištima. Ovo će ukinuti važne pogodnosti koje Rusija uživa kao članica Svetske trgovinske organizacije. Ruske kompanije više neće imati privilegovan status u našim ekonomijama“, navela je Fon der Lajen u zvaničnoj izjavi, objavljenoj na veb stranici EK. Ona je istakla da će EU raditi na suspendovanjju prava na članstvo Rusije u vodećim multilateralnim finansijskim institucijama, uključujući Svetsku banku i Međunarodni monetarni fond.

Foto: Beta/AP

Kao drugo, predsednica EK navela je da će biti nastavljen pritisak na ruske elite bliske predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i na njihove porodice, a kao treće, EU će tražiti način da onemogući rusku elitu i državu da koriste kripto valute kako bi njima plaćali i tako zaobišli sankcije.

Prema rečima Fon der Lajen EU će zabraniti izvoz luksuzne robe u Rusiju, kao vid direktnog udara na rusku elitu. Ona je istakla da „oni koji održavaju Putinovu ratnu mašinu više ne bi trebalo da mogu da uživaju u svom raskošnom načinu života“ dok traje rat u Ukrajini.

Kao peto, Fon der Lajen je navela da će EU zabraniti uvoz ključnih roba u sektoru gvožđa i čelika iz Rusije. To će, po njenim rečima, lišiti Rusiju milijardi izvoznih prihoda i osigurati da Evropljani ne subvencionišu rat. Kao poslednje, ona je navela da će Brisel predložiti zabranu novih evropskih investicija u energetski sektor Rusije.

U okviru novog paketa sankcija, EU navodno razmatra zabranu izvoza automobila vrednih više od 50.000 evra u Rusiju, prenosi ruska agencija Interfax, pozivajući se na diplomatske izvore Bloomberga. Pored toga, mera bi mogla da obuhvati i plovne objekte i avione.

  • ZVEZDICA01

    14.3.2022 #1 Author

    Rusi će koristiti Srbiju za mnoge stvari koje su njima zabranjene.

    Odgovori

  • GOCA BG

    14.3.2022 #3 Author

    Samo dokle?!Sve ce to da pogaze za neko vreme…

    Odgovori

  • MAJALG

    14.3.2022 #4 Author

    Mozda je ovo sansa da mi na neki nacin profitiramo iz ovog haosa koji vlada u Ukrajini, i naseg neuvodjenja sankcija Rusiji.

    Odgovori

  • STRELAC

    14.3.2022 #5 Author

    Umesto sto sada prebiraju po sankcijama bolje da se zapitaju sto su mogli da urade da do ovog uopste ne dodje.

    Odgovori

  • MARKO7

    14.3.2022 #6 Author

    Pa ima sve to da nam pogaze kroz neko vreme?

    Odgovori

  • JANA

    14.3.2022 #7 Author

    S obzirom na sankcije prema Rusijj ovo je i bilo ocekivano

    Odgovori

  • TINA

    14.3.2022 #8 Author

    Nije istaknuto na koji se period odnosi

    Odgovori

  • ZVE84

    15.3.2022 #9 Author

    Sankcija po sankcija…, treći svetski rat!

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    15.3.2022 #10 Author

    Svako može! da živi bez luksuzne robe pa i rusi. Nece ih to mnogo pogoditi samo cce im ostati više pr u džepu.

    Odgovori

  • BIJUTI27

    10.12.2023 #11 Author

    Realno njima i ne treba roba fush iz Evrope

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...