Evropski lideri osudili rusku vojnu agresiju

Neće biti ubrzanog članstva Ukrajine u EU

EUSvetVesti

11.3.2022 11:46 Autor: Vladimir Jokanović 14

Neće biti ubrzanog članstva Ukrajine u EU Neće biti ubrzanog članstva Ukrajine u EU
Lideri Evropske unije osudili su Rusiju u petak na samitu u Francuskoj, za „neisprovociranu i neopravdanu vojnu agresiju“ i obećali nepokolebljivu podršku Ukrajini i... Neće biti ubrzanog članstva Ukrajine u EU

Lideri Evropske unije osudili su Rusiju u petak na samitu u Francuskoj, za „neisprovociranu i neopravdanu vojnu agresiju“ i obećali nepokolebljivu podršku Ukrajini i izbeglicama koje beže od rata, ali nisu prihvatili ubrzanje ukrajinskog puta ka članstvu u EU, kako je Kijev to zatražio.

U saopštenju objavljenom posle višesatne debate u Versaju, evropski lideri su „priznali evropske težnje i evropski izbor Ukrajine“ ističući da je njena prijava za članstvo „brzo“ prosleđena Evropskoj komisiji, koja će dati mišljenje, čime je započeta početna faza dugog procesa ka proglašenju zemlje kandidata i pregovorima o članstvu, prenosi Politico.

Evropski lideri ocenili su da je rat u Ukrajini izazov za zapadnu demokratiju i obećali su da će ojačati svoju vojnu odbranu i smanjiti zavisnost od uvoza energenata iz Rusije. Kada je reč o eventualnom članstvu Ukrajine u Evropskoj uniji, lideri su se složili da bi to bilo moguće samo u dugom roku.


„Ovo je odlučujući trenutak za Evropu i to je trenutak kada vidimo da je (ruski predsednik Vladimir) Putinov rat takođe pitanje otpornosti demokratije“, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) u četvrtak na početku dvodnevnog samita lidera EU, prenosi Financial Times.

Foto: Pixabay.com

Ona je navela da će evropski lideri ponovo razmotriti pitanje evropske odbrane sa jakim kapacitetima, kao i pitanje energije. „Ponovo ćemo razmisliti o energetici, jer moramo da se oslobodimo zavisnosti od ruskih fosilnih goriva, a za to su nam potrebna ogromna ulaganja u obnovljive izvore energije“, navela je šefica EK.

Domaćin samita, francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) rekao je da EU mora da postane nezavisna od isporuka ruskog gasa i da obezbedi sopstvenu odbranu „jer nalazimo da je naša demokratija ugrožena i da su ugrožene naše vrednosti“. Prema njegovim rečima zbog toga EU mora ponekad da prihvati da plati cenu i da brani svoje vrednosti kada su napadnute.

Od evropskih lidera očekuje se da će učiniti simboličan gest prema Ukrajini, tako što će je priznati kao zemlju koja pripada „evropskoj porodici“ i koja ima ambicije da se pridruži EU, ali nekoliko lidera upozorilo je da bi za dugi niz godina bilo nemoguće da Ukrajina postane članica Evropske unije.

„Moramo da budemo oprezni. Možemo li danas da otvorimo proceduru (prijema) sa zemljom u ratu? Mislim da ne možemo. Možemo li zatvoriti vrata i reći (joj) nikada? To bi bilo nepravedno“, ocenio je francuski predsednik. Fon der Lajen je istakla da će se na samitu „sigurno razgovarati o Ukrajini“ kao delu evropske porodice. „Želimo slobodnu i demokratsku Ukrajinu sa kojom delimo zajedničku sudbinu“, kazala je ona.

Lideri više zemalja EU, predvođeni Holandijom, insistirale su da ne postoji način da se skrati dugotrajni proces pridruživanja, čak ni za Ukrajinu, koja je pod aktivnim napadom Rusije. „Mislim da smo svi priznali izuzetno tešku situaciju u kojoj se Ukrajina nalazi“, rekao je holandski premijer Mark Rute (Mark Rutte). On je ocenio da EU već tretira ukrajinsku molbu brzinom bez presedana, ali je rekao da će za procenu EU biti potrebno vreme, „meseci, možda i godine, pre nego što dođe do bilo čega“. Hrvatski premijer Andrej Plenković naveo je da „niko ne ulazi u EU preko noći“.

Lideri EU obećali su Ukrajini druge vidove pomoći. Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) istakao je predlog da se obezbedi dodatnih 500 miliona evra pomoći kroz takozvani Evropski fond za mir, koji se koristi za pružanje vojne pomoći Kijevu. Oni su takođe obećali da će pomoći u obnovi Ukrajine posle rata.

  • ZVE84

    11.3.2022 #1 Author

    Naravno da neće… Jel moguće da je neko stvarno pomislio da će ova situacija ubrzati ulazak Ukrajine u EU?!

    Odgovori

    • ZVEZDICA01

      11.3.2022 #2 Author

      Samo da ne udje Kosovo u Nato, ostalo ćemo lako…

      Odgovori

      • ZVE84

        13.3.2022 #3 Author

        Rezolucija 1244 je jasna! Ali to će svakako biti okidač za rat!

        Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    11.3.2022 #4 Author

    ni Srbija neće ući u EU u narednih 100 god

    Odgovori

  • Milovan94

    11.3.2022 #5 Author

    EU je preko reda primila i Rumuniju i Bugarsku pa se pokajala

    Odgovori

  • SNEZANA

    11.3.2022 #7 Author

    Ne vidim ni zasto bi bila

    Odgovori

  • IRINA

    11.3.2022 #8 Author

    Postoje uslovi poglavlja procedure koje treba da se ispostuju i druge zemlje su kandidati za clanstvo godinama pa i decenija

    Odgovori

  • IVAN

    11.3.2022 #9 Author

    A zasto ubrzano iz kog razloga?

    Odgovori

  • GOCA BG

    11.3.2022 #10 Author

    Korist ne bi imala Ukrajina od ulaska u EU,nego ostale clanice…

    Odgovori

  • MAJALG

    12.3.2022 #11 Author

    Mislim da je Ukrajina videla u zadnjih 15dana koliko Svet zapravo ne zanimaju manje drzave i da svetski mocnici brinu samo o sebi.

    Odgovori

  • STRELAC

    13.3.2022 #12 Author

    Nece biti nikakvog clanstva Ukrajine u EU,ni usporenog ni ubrzanog.

    Odgovori

  • DANA

    14.3.2022 #13 Author

    Naravno da nece

    Odgovori

  • CELEKRALJ

    14.3.2022 #14 Author

    Ukrajina je i trenutno stabilnija od EU!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...