Zapadne sankcije i ruske kontrasankcije

Moskva odgovara na ekonomski embargo, SAD i EU bez dogovora o uvozu energenata

EUSvetVesti

9.3.2022 15:19 Autor: Vladimir Jokanović 9

Moskva odgovara na ekonomski embargo, SAD i EU bez dogovora o uvozu energenata Moskva odgovara na ekonomski embargo, SAD i EU bez dogovora o uvozu energenata
Evropska unija neće uvesti zabranu uvoza ruske nafte i gasa zbog svoje velike zavisnosti, potvrdio je u sredu visoki predstavnik EU za spoljnu politiku... Moskva odgovara na ekonomski embargo, SAD i EU bez dogovora o uvozu energenata

Evropska unija neće uvesti zabranu uvoza ruske nafte i gasa zbog svoje velike zavisnosti, potvrdio je u sredu visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell).

On je naveo da ruska nafta nije značajna za SAD, koje uvoze relativno male količine, ali da to nije slučaj sa EU, za koju je Rusija ključni snabdevač energijom.

Borelj je objasnio da EU izražava svoje nezadovoljstvo Rusijom uvođenjem različitih sankcija, ali ne razmišlja o zabrani uvoza ruskih energenata.

„Rusija je za nas veliki dobavljač energije. Mi uvodimo naše sankcije finansijskom sektoru, imamo zamrznutu (rusku) imovinu, imamo zamrznute rezerve, ali ne delujemo protiv ruske nafte i gasa“, rekao je Borelj, prenosi CNBC.

Borelj je naveo da je svestan da bi Rusija mogla da uzvrati prekidom isporuke nafte. On je istakao da EU radi na drastičnom smanjenju uvoza ruskog gasa i da će do kraja godine smanjiti potrošnju ruske energije za dve trećine. „Razumemo da Rusija svakako može da uzvrati, ali mi preduzimamo mere i drastično ćemo smanjiti uvoz ruskog gasa“, rekao je Borelj.

On je naveo da EU traži druge snabdevače LNG, kao i da zamenjuje gas drugim izvorima, razvijajući obnovljive izvore energije. „U svakom slučaju, hteli smo da se oslobodimo ruskog gasa u celom svetu, jer smo u zelenoj tranziciji, ali ćemo ubrzati ovu zelenu tranziciju kako bismo trošili manje ruskog gasa“, rekao je evropski diplomata.

Izvor: Statista

EU se dan ranije obavezala da će u potpunosti okončati svoju gasnu zavisnost od Rusije do 2030. godine, prenosi Deutsche Welle. Prema rečima predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen (Ursula von der Leyen), EU ne može da se osloni na dobavljača koji „izričito preti EU“.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock) objasnila je odluku Berlina da ne zabrani uvoz ruske nafte kao znak odmazde za invaziju na Ukrajinu, rekavši da bi to izazvalo haos u Nemačkoj, što bi za Rusiju bilo više pobeda nego poraz. Ona je navela da bi Nemačka zabranila uvoz ruske nafte kada bi mislila da bi to zaustavilo rat u Ukrajini, ali ne misli tako.

„Ako bismo odmah zaustavili uvoz, sutra više ne bismo mogli da se krećemo u Nemačkoj“, rekla je Berbok, prenosi Beta pozivajući se na Reuters. Ona je dodala da ključni radnici, kao što su nastavnici i medicinske sestre ne bi mogli da dođu na posao dok bi škole i bolnice mogle da ostanu bez struje.

Foto: Youtube screenshot

Zemlje članice EU odobrile su u sredu „nove sankcije ruskim liderima i oligarsima umešanim u ruski napad na Ukrajinu i članove njihovih porodica“, saopštilo je francusko predsedništvo EU.

Brisel je dodao i tri banke iz Belorusije na listu isključenih iz sistema za razmenu poruka o međunarodnim finansijskim transakcijama SWIFT. EU je najavila da će kasnije u toku dana saopštiti više detalja o novim sankcijama.

Prema oceni portala Politico, jedinstveni odgovor Zapada na rusku invaziju „raspada se oko toga da li su evropske zemlje spremne da prihvate ozbiljan ekonomski udar i prestanu da kupuju naftu koja podstiče ratne napore Kremlja“. Politico navodi da EU nije spremna da kao SAD sankcioniše uvoz ruskih energenata.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je u sredu da SAD vode „ekonomski rat“ protiv Rusije, dodajući da će Rusija „za nekoliko sati“ utvrditi spisak sirovina za koje će biti zabranjen izvoz i uvoz u Rusiju, kao odgovor na sankcije koje su joj uvele mnoge zemlje. „SAD su proglasile ekonomski rat Rusiji i one vode taj rat“, rekao je Peskov novinarima, prenosi Beta.

Na pitanje novinara koje će se sirovine naći na spisku, Peskov je samo rekao da će to utvrditi vlada. On nije želeo da odgovori koje će grane biti pogođene kontrasankcijama. „Mi smo govorili da će biti uvedene kontrasankcije. I ti najrazličitiji spiskovi osmišljavani su i razrađivani još ranije“, kazao je Peskov.

  • Milovan94

    9.3.2022 #1 Author

    Rusija će tek da odgovori. Neće sigurno ostati samo na zapadnim sankcijama

    Odgovori

  • Emilija

    9.3.2022 #2 Author

    Videcemo sta ce biti

    Odgovori

  • SNEZANA

    9.3.2022 #3 Author

    Rusija je tek na potezu.

    Odgovori

  • TINA

    9.3.2022 #4 Author

    Neki dogovor mora da se postigne

    Odgovori

  • TATJANA

    9.3.2022 #5 Author

    Naravno da moraju odgovoriti na sankcije

    Odgovori

  • MARKO7

    9.3.2022 #6 Author

    Jedino čega se plašim jeste ruskog odgovora na sankcije drugo ništa..

    Odgovori

    • DANIJELA

      9.3.2022 #7 Author

      Ma nece oni odgovarati dok ih ne napadnu a svi se nadamo da nece i da ce se ova kriza sto pre zavrsiti.Svima je u interesu.

      Odgovori

  • GOCA BG

    9.3.2022 #8 Author

    Sta li tek Rusija njima sprema,tome cemo tek svedociti…

    Odgovori

  • Dragana

    10.3.2022 #9 Author

    Oni se igraju ozbiljnim stvarima.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...