Šefica nemačke diplomatije u Beogradu

Važno je imati jasan stav o Ukrajini, poručila Berbok

EUSrbijaVesti

11.3.2022 16:11 Autor: Vladimir Jokanović 18

Važno je imati jasan stav o Ukrajini, poručila Berbok Važno je imati jasan stav o Ukrajini, poručila Berbok
Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok izjavila je danas, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da u ovom trenutku, kada je reč o... Važno je imati jasan stav o Ukrajini, poručila Berbok

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok izjavila je danas, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da u ovom trenutku, kada je reč o ratu u Ukrajini, moraju da postoje jasni stavovi unutar cele međunarodne zajednice i da proces pristupanja Evropskoj uniji uključuje i spremnost da se stane uz mišljenje EU.

Predsednik Srbije je istakao da je sa Berbok govorio i o odluci Srbije u UN, kao i drugim temama. „Pokušao sam da objasnim poziciju naše zemlje i zahvalan sam što me je saslušala po tom pitanju“, rekao je on. Vučić je dodao i da je Nemačka ključni politički i ekonomski partner Srbije i najvažniji partner po pitanju integracija u EU, kao i da po određenim pitanjima u okruženju i dalje postoje različita mišljenja.

„Ko deli evropske vrednosti, ne može stajati po strani. U ovom trenutku moramo da imamo jasne stavove ne samo unutar Evrope, već cele međunarodne zajednice. Deo pristupanja EU je i spremnost da se usklade pozicije sa zajedničkim pozicijama EU. U GS UN jasno su zemlje osudile agresiju Rusije i odluka Srbije da se tome priključi se ceni u Nemačkoj“, rekla je Berbok u Beogradu, prenosi Euronews.

Prema njenim rečima, cilj ove osude je bio predsednik Rusije Vladimir Putin i njegovi militantni pomagači. „Zato je važno imati jasan stav, a ne okrenuti glavu. Sada treba da uslede i dela, ljudi na Balkanu znaju šta rat znači i kako je dragocen mir. U Evropi opet vlada rat, a to se tiče svih nas u Evropi. To nisu ni Srbija ni Nemačka odlučili. To je Putin odlučio kada je pokrenuo besprimernu kampanju“, rekla je ona.

Berbok je istakla i da Srbija korača sa velikim ambicijama ka EU, kao i da dve države planiraju veliki broj zajedničkih projekata. Nemačka ministarka dodala je i da je potreban napredak u dijalogu sa Prištinom i „unapređenje odnosa Srbije i Kosova“. „Zalažemo se za to da se posle izbora nađu vlade Srbije i Kosova i nađe rešenje.

„Za nas je Nemačka najvažniji partner i po pitanju EU intergacija, ekonomsoke saradnje. I kada to saberete Nemacka nam je ključni politički partner. Na našu žalost po određenim pitanjima u okruženju imamo drugačije stavove. Čuo sam šta ona misli i mogao da iz prve ruke saznam kakvi su njihovi stavovi i danas odlično razumem nemačku poziciju“, rekao je Vučić.

On je rekao je da je iz prve ruke čuo kakvi su stavovi Nemačke. „Srbija će dati sve od sebe da dalje unapredi odnose sa Nemačkom“, dodao je Vučić. Kada je reč o pitanju KiM, Vučić je rekao su zaključili da probleme Beograda i Prištine treba rešavati dijalogom, zbog čega se, poručio je Srbija uvek odaziva pozivu na dijalog u Briselu.

„Važna tema sastanka je bila stanje u regionu. Za nas je od ključnog značaja očuvanje mira i stabilnosti u regionu. Nedvosmisleno sam govorio o poštovanju teritorijalnog integriteta BiH, što Srbija uvek ističe, kao i o pozicije RS unutar BiH“, naglasio je Vučić. On je istakao da Nemačka i Srbija imaju različite stavove po pitanju odnosa Beograda i Prištine, budući da Nemačka priznaje njenu nezavisnost, ali da su zaključili da dijalogom treba da se rešavaju problemi.

„Srbija je posvećena dijalogu i uvek se, ne samo odazivala, već čini mi se na najbolji i najkonstruktivniji način doprinosimo napretku tog procesa, kada postoji volja na svim stranama“, rekao je Vučić.

  • ZVEZDICA01

    11.3.2022 #1 Author

    Mi volimo da sedimo na dve stolice…

    Odgovori

  • Nemanja Nikodijevic

    11.3.2022 #2 Author

    O da, sastala se sa vucicem da utvrsi sankcije prema Rusiji, da vucic slucajno ne zaboravi.

    O da, ova je dosla da ucvrsti vucicec europeizam (gde nema pristupa i hvala im na tome) i da nebi slucajno zaboravio sankcije Rusiji, pre nego sto zasedne za prredsednicku stolicu – verovatno kao njegov ucitel tito – dozivotno. Ima samo jedan problem, prebrzo rasproda i raskopa Srbiju, tako nije sigurno da ce mu biti interesantna – mozda cak ni do kraja ovog mandata, koji on vec kupio.

    Odgovori

  • IVAN

    11.3.2022 #3 Author

    Ma ajte molim vas gospodjo koji jasan stav

    Odgovori

  • IVAN

    11.3.2022 #4 Author

    Sad jos treba sankcije ds nam uvedu zbog Ukrajne.

    Odgovori

    • MADMAX

      12.3.2022 #5 Author

      EU ili Rusija jednom neka se ova zemlja opredeli.

      Odgovori

  • GOCA BG

    11.3.2022 #6 Author

    Resenje Kosova tesko…

    Odgovori

  • ZVE84

    12.3.2022 #7 Author

    Šta je ovo ako nije pritisak na koji ćemo mi nažalost pasti….? Prst na čelo predsedniče!

    Odgovori

  • MARE

    12.3.2022 #8 Author

    Onim nesrecnim ljudima verujem da trenutno nije stalo do misljenja bilo koga .

    Odgovori

  • Milovan94

    12.3.2022 #9 Author

    Da li to znači da ne možemo više sedeti na dve stolice?!

    Odgovori

  • MAJALG

    12.3.2022 #11 Author

    Samo se nadam da necemo biti prinudjeni da zbog pritiska EU ne uvedemo sankcije Rusiji. A sve vodi ka tome

    Odgovori

  • DANIJELA

    12.3.2022 #12 Author

    Naravno da trebamo da imamo stav ali objektivan.

    Odgovori

  • STRAHINJA

    13.3.2022 #13 Author

    Jos malo cemo „tripovati“ svajcarski model neutralnosti, daleko sko mi od tih mogucnosti

    Odgovori

  • MARKO7

    13.3.2022 #14 Author

    Pa bolje sedeti na jednoj sigurnoj, nego na dve nesigurne stolice!

    Odgovori

  • Dzebac

    13.3.2022 #15 Author

    Vidim da ćemo opet da se prodamo za malo tapšanja po ramenu… Biće nam bolje kad mi postanemo bolji ljudi….

    Odgovori

  • STRELAC

    13.3.2022 #16 Author

    A da ta EU jednom stane uz zemlju kandidata?

    Odgovori

  • SANJA

    14.3.2022 #17 Author

    Ovo je samo jos jedannpritisak na nas narod,kao radite sta ocete ali ipak morate,sve se svofi na to.

    Odgovori

  • MAJALG

    14.3.2022 #18 Author

    Dosla da nam prenesu sta zelimo da kazemo da nam nametnu svoju volju, ne mozemo da imamo ni izrazen stav ni u cemu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...