Osuđujuća rezolucija GS UN protiv Rusije

Srbija glasala za suverenitet Ukrajine

SrbijaSvetVesti

3.3.2022 07:12 Autor: Vladimir Jokanović 9

Srbija glasala za suverenitet Ukrajine Srbija glasala za suverenitet Ukrajine
Generalna skupština UN usvojila je u sredu uveče rezoluciju kojom se izražava najdublje žaljenje zbog agresije Rusije na Ukrajinu i zahteva od Rusije da... Srbija glasala za suverenitet Ukrajine

Generalna skupština UN usvojila je u sredu uveče rezoluciju kojom se izražava najdublje žaljenje zbog agresije Rusije na Ukrajinu i zahteva od Rusije da odmah prestane sa pretnjom i upotrebom sile protiv Ukrajine i da odmah, potpuno i bezuslovno povuče sve svoje vojne snage sa teritorije Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama.

„Za“ je glasala 141 država, protiv je bilo pet, a uzdržano 35. Srbija je bila među državama koje su glasale „za“. Protiv su bile Rusija, Belorusija, Sirija, Eritreja i Severna Koreja, prenosi N1. Usvojenom rezolucijom ponovo se potvrđuje privrženost suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da se u tekstu rezolucije ne pominju bilo kakve sankcije, ali da je sa naše strane važno da osudimo urušavanje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje članice, prenosi RTS. Predstavnik Srbije pri UN Nemanja Stevanović rekao je da se Beograd pridružio osudi napada na Ukrajinu, jer se zalaže za poštovanje teritorijalnog integriteta suverenih država.

Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja apelovao je na članove Generalne skupštine UN da ne podrže nacrt rezolucije o ruskoj invaziji na Ukrajinu. „Rusija je svesna pritiska koji naši zapadni partneri vrše na mnoge države da bi podržale rezoluciju. Smatramo ih ciničnim pretnjama kojih smo svesni. Kijevske vlasti drže svoje građane kao taoce i to ne metaforički, već stvarno“, rekao je pored ostalog Nebenzja.

Američka ambasadorka pri UN Linda Tomas Grinfild (Linda Thomas-Greenfield) izjavila je da sve ukazuje na to da se Rusija priprema da pojača brutalnost kampanje koju vodi protiv Ukrajine. „Pozivamo Rusiju da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine. Pozivamo još jednog ukrajinskog suseda, Belorusiju, da prestane da podržava rat i da prestane da dozvoljava da se njena teritorija koristi za podršku ovoj agresiji“, istakla je američka ambasadorka.

  • GINKO

    3.3.2022 #1 Author

    Najbolje bi bilo kad bi se obostrano smirili i prekinuli sa sankcijama i pretnjama ratom

    Odgovori

  • GINKO

    3.3.2022 #2 Author

    Smirenje je najbolja odluka za sve i bez sankcija

    Odgovori

  • Ika

    3.3.2022 #5 Author

    Šteta što smo istorijskim prijateljima okrenuli leđa

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    3.3.2022 #7 Author

    Teška odluka ali sigurno i ispravna

    Odgovori

  • MAJALG

    6.3.2022 #8 Author

    Ispravna odluka, samo da ostanemo dosledni i ne uvedemo sankcijenRusiji. Ali je potpuno legitimno i ispravno sto smo glasali na ovaj nacin.

    Odgovori

  • Milisavka

    6.3.2022 #9 Author

    Gde je bila Ukrajna kada su nas bombardovali?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...