Raste zapadni ekonomski pritisak na Moskvu

Nemačka berza suspendovala 16 ruskih kompanija, uključujući Gazprom

BankeBerzaNovacSvetVesti

28.2.2022 11:19 Autor: Vladimir Jokanović 2

Nemačka berza suspendovala 16 ruskih kompanija, uključujući Gazprom Nemačka berza suspendovala 16 ruskih kompanija, uključujući Gazprom
Deutsche Börse, najveći nemački berzanski operater suspendovao je u ponedeljak trgovanje hartijama od vrednosti 16 ruskih preduzeća i banaka, uključujući Aeroflot, Rosneft, Sberbank, VTB... Nemačka berza suspendovala 16 ruskih kompanija, uključujući Gazprom

Deutsche Börse, najveći nemački berzanski operater suspendovao je u ponedeljak trgovanje hartijama od vrednosti 16 ruskih preduzeća i banaka, uključujući Aeroflot, Rosneft, Sberbank, VTB i Gazprom, zbog sankcija koje je Evropska unija uvela tokom vikenda.

Suspenzija je takođe obuhvatila obveznice kompanija kao što je RSNB. „Pažljivo pratimo trenutna dešavanja, konsultujemo se sa relevantnim zainteresovanim stranama i spremni smo da reagujemo kada je potrebno“, navedeno je u saopštenju Deutsche Börse, prenosi Financial Times.

Globalne depozitne potvrde ruskih kompanija kojima se trguje u Londonu, kao što su Sberbank, Lukoil i VTB ostale su otvorene. Vrednost Gazproma na londonskoj berzi oslabila je za 27 odsto.


Trgovci su bili oprezni u trgovanju ruskom imovinom u strahu da banke, koje upravljaju rizikom oko deviznih kurseva, neće moći da izmire svoje poslove ili da će biti uklonjene iz sistema SWIFT, mreže za razmenu poruka koja podržava globalne novčane transakcije. To je pogoršano zabranom ruske centralne banke inostranim institucijama da prodaju ruske hartije od vrednosti.

Foto: Beta/AP

Pored toga, Banka Rusije na hitnoj sednici upravnog odbora podigla je ključnu kamatnu stopu na 20 odsto, što je njen novi istorijski maksimum, saopštila je Banka. Kamatna stopa podignuta je sa 9,5 odsto uoči otvaranja tržišta u ponedeljak i nakon što je ruska rublja izgubila 28 odsto vrednosti zbog pritiska zapadnih sankcija.

Ruska centralna banka saopštila je da bi povećanje kamatne stope nadoknadilo rizike od brze devalvacije rublje, podržalo finansijsku i cenovnu stabilnost i zaštitilo štednju građana od propadanja, prenose Ria Novosti.

Akcije austrijske Raiffeisen banke, koja oko trećinu svog profita ostvaruje u Rusiji, oslabile su u ponedeljak za 18 odsto. Vrednost njenih akcija pala je za više od 50 odsto tokom protekle tri nedelje, a druge dve zapadne banke sa najvećim poslovanjem u Rusiji, takođe su u ponedeljak zabeležile pad akcija. Vrednost akcija italijanske UniCredit banke pala je za devet odsto, a ukupno 28 odsto od 9. februara, dok su akcije francuske Societe Generale oslabile za 7,5 odsto, odnosno za 28 odsto u za protekle tri nedelje.

Zapadni ekonomski pritisak na Rusiju zbog napada na Ukrajinu povećava se iz sata u sat, pa je tako nemački Daimler Truck najavio raskid partnerstva sa ruskom fabrikom teretnih vozila Kamaz, sa kojom je zajednički proizvodio kamione u poslednjih više od 10 godina.

  • MIŠKOVIĆ

    28.2.2022 #1 Author

    ovo su ozbiljni potezi, bojim se da se sve zahuktava i da će ovo odvesti gde niko od nas ne želi a stradeće veliki broj nedužnih ljudi

    Odgovori

  • Zorica S.

    28.2.2022 #2 Author

    To Rusiju nece mnogo
    pogoditi,naucili su to tokom svoje duge i teske istorije da se dizu kao feniks iz pepela!!!!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...