Peti dan rata u Ukrajini

Očekuju se pregovori Kijeva i Moskve

SvetVesti

28.2.2022 08:57 Autor: Vladimir Jokanović 5

Očekuju se pregovori Kijeva i Moskve Očekuju se pregovori Kijeva i Moskve
Za ponedeljak ujutro zakazani su pregovori ruske i ukrajinske delegacije u Belorusiji, čije je Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je pripremljena platforma za pregovore... Očekuju se pregovori Kijeva i Moskve

Za ponedeljak ujutro zakazani su pregovori ruske i ukrajinske delegacije u Belorusiji, čije je Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je pripremljena platforma za pregovore i da se očekuje dolazak predstavnika dve strane. Istovremeno, prema izveštajima medija borbe u Ukrajini su nastavljene tokom noći, a Zapad je pooštrio sankcije Moskvi, izolujući sve više Rusiju od tržišta kapitala.

Francuska i Sjedinjene Američke Države savetovale su svoje državljane da napuste Rusiju „odmah“ dok još postoje dostupni komercijalni letovi, nakon što su mnoge evropske zemlje zatvorile svoj vazdušni prostor za letove iz Rusije. Australija je takođe pozvala svoje državljane da napuste Rusiju, nakon odluke ruskog predsednika Vladimira Putina da stavi nuklearne snage u stanje pripravnosti. Australija je savetovala državljanima da ne idu u Ukrajinu i da ne uzimaju učešće u tamošnjim oružanim sukobima, prenosi Financial Times.

Banka Rusije na hitnoj sednici upravnog odbora podigla je ključnu kamatnu stopu na 20 odsto, što je njen novi istorijski maksimum, saopštila je Banka. Kamatna stopa podignuta je sa 9,5 odsto uoči otvaranja tržišta u ponedeljak i nakon što je ruska rublja izgubila 28 odsto vrednosti zbog pritiska zapadnih sankcija.

Ruska centralna banka saopštila je da bi povećanje kamatne stope nadoknadilo rizike od brze devalvacije rublje, podržalo finansijsku i cenovnu stabilnost i zaštitilo štednju građana od propadanja, prenose Ria Novosti. Banka je saopštila da će dalje odluke „zavisiti od procene rizika od spoljnih i unutrašnjih faktora i reakcije finansijskih tržišta na njih“.

Ruska centralna banka počeće da kupuje zlato nakon dvogodišnje pauze, jer se domaći proizvođači suočavaju sa problemima u pristupu međunarodnim tržištima. Banka Rusije saopštila je da će „nastaviti kupovinu zlata na domaćem tržištu plemenitih metala“. Analitičari procenjuju da će ruski proizvođači zlata teško prodati zlato u Londonu ili Njujorku.

  • VERA

    28.2.2022 #1 Author

    Au, Rusi su sve smislili, velika država i velika moćna sila.

    Odgovori

  • IVAN

    28.2.2022 #2 Author

    Sto pre ohladiti usijane glave.

    Odgovori

  • LEPOSAVA

    28.2.2022 #3 Author

    Strasna situacija….zao mi je tog naroda…

    Odgovori

  • Mike

    28.2.2022 #4 Author

    Odužiće se pregovori, a još nisu ni počeli. Svakako, ovo je sunovrat jedne civilizacije, i znak da diktature još uvek postoje u naizgled civilizovanom društvu…

    Odgovori

  • MARKO7

    2.6.2022 #5 Author

    Valjda ce pregovori lepo proci nadamo se…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...