inflacija dostigla 5,1 odsto u januaru

BDP evrozone može biti smanjen u ovoj godini zbog rata u Ukrajini

EUNovacVesti

26.2.2022 13:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

BDP evrozone može biti smanjen u ovoj godini zbog rata u Ukrajini BDP evrozone može biti smanjen u ovoj godini zbog rata u Ukrajini
Rat u Ukrajini mogao bi smanjiti bruto domaći proizvod evrozone u ovoj godini 0,3 do 0,4 odsto, saopštio je glavni ekonomista Evropske centrale banke... BDP evrozone može biti smanjen u ovoj godini zbog rata u Ukrajini

Rat u Ukrajini mogao bi smanjiti bruto domaći proizvod evrozone u ovoj godini 0,3 do 0,4 odsto, saopštio je glavni ekonomista Evropske centrale banke Filip Lejn (Philip Lane), prema navodima četiri upućena izvora.

“To bi bio neutralni scenario”, rekao je Lejn kolegama na neformalnom sastanku upravnog odbora ECB-a u četvrtak, čiji je dnevni red neplanirano obeležio napad Rusije na Ukrajinu, potisnuvši u drugi plan raspravu o ukidanju pandemijskih monetarnih podsticaja, prenosi Mina.

Lejn je predstavio i “ozbiljni scenario“, prema kome bi se BDP smanjio za približno jedan odsto, i „blagi scenario“, prema kome događaji u Ukrajini ne bi uticali na 19-očlanu ekonomiju, što se sada smatra malo verovatnim, kazali su izvori.

Jedan izvor rekao je da su predstavljene procene gruba računica, a drugi da su „vrlo preliminarne“. Prema trećem izvoru, uglavnom se zasnivaju na cenama sirovina.

Svi izvori naveli su da će Lejn preciznije prognoze izneti na sednici zakazanoj 10. marta, na kojoj bi ECB trebalo da odluči o budućnosti programa podsticaja.

Na prvoj ovogodišnjoj sednici potvrdili su da će krajem marta ukinuti pandemijski program kupovine.

Lejn nije predstavio nove prognoze o inflaciji, ali je rekao da će biti znatno podignute za ovu godinu. Dao je naslutiti i da bi prognozirana godišnja inflacija u 2024. godini, na kraju perioda za koji objavljuju projekcije, mogla biti ispod planiranih dva odsto.

Evri
Foto: Pixabay.com

Prognoze inflacije i ekonomskog rasta biće ECB-u ključne pri odlučivanju o eventualnom laganom privođenju kraju redovnog programa kupovine imovine (APP), čime bi stvorili uslove za povećanje kamatne stope u evrozoni nakon više od deset godina pauze.

Guverner grčke centalne banke, Janis Sturnaras (Yannis Stournaras), zagovornik blaže monetarne politike i nižih kamatnih stopa, kazao je Reutersu da bi ECB trebalo da nastavi da kupuje obveznice u redovnom program, barem do kraja godine, kako bi ublažio posledice krize u Ukrajini.

Čak i njegov austrijski kolega, Robert Holcman (Robert Holzmann), skloniji strožoj monetarnoj politici, smatra da bi događaji u Ukrajini mogli odložiti ECB-ove poteze u smeru postupnog ukidanja podsticajnih mera.

Inflacija je rekordno visoka u evrozoni, dostigavši 5,1 odsto u januaru, potvrdile su ovonedeljne procene Eurostata.

Mnogi ekonomisti očekuju da će još više porasti pod uticajem poskupljenja energije i hrane zbog krize u Ukrajini.

  • SANJA

    26.2.2022 #1 Author

    Videcemo kakav ce haos nastati zbog ovih nemira

    Odgovori

  • GOCA BG

    26.2.2022 #2 Author

    Ova situacija ce tek doneti vecu inflaciju…

    Odgovori

  • STRAHINJA

    26.2.2022 #3 Author

    Nisam siguran da ce Ukrajinska kriza nesto mnogo uticati

    Odgovori

  • LJUBIŠA

    27.2.2022 #4 Author

    Ja i dalje ne verujem šta se događa

    Odgovori

  • Milovan94

    27.2.2022 #6 Author

    Kriza će tek pokazati svoje prave zube. Na ovome se neće zaustaviti. Ekonomska situacija će tek biti sve gora i gora.

    Odgovori

  • Milovan94

    27.2.2022 #7 Author

    To je bilo I očekivano

    Odgovori

  • KACA

    28.2.2022 #8 Author

    Da ss ovaj rat ne proširi dalje to je trenutno jedina briga naroda

    Odgovori

  • Bella

    28.2.2022 #9 Author

    Mislim da ce dosta toga naglo da se promeni, pogotovo u ekonomiji.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...