Treći dan rata u Ukrajini

Kijev pred padom

SvetVesti

26.2.2022 09:13 Autor: Vladimir Jokanović 8

Kijev pred padom Kijev pred padom
Administracija ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog saopštila je u petak uveče da su u toku dogovori sa predstavnicima ruskog predsednika Vladimira Putina o vođenju pregovora... Kijev pred padom

Administracija ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog saopštila je u petak uveče da su u toku dogovori sa predstavnicima ruskog predsednika Vladimira Putina o vođenju pregovora u cilju prekida neprijateljstava. Nešto ranije Bela kuća ocenila je da je „pad Kijeva realna mogućnost“.

„Složili smo se sa predlozima (ruskog) predsednika (Vladimira) Putina“, naveo je na Facebooku sekretar za štampu ukrajinskog predsednika Serhij Nikiforov. On je naveo da su u toku konsultacije o mestu i vremenu pregovaračkog procesa i negirao tvrdnje da Ukrajina odbija pregovore.

Ruska agencija Sputnik potvrdila je da se oglasio zvanični Kijev ističući da je spreman na pregovore sa Rusijom o neutralnom statusu i dodajući da u Donbasu i dalje traju granatiranja.

Iste večeri portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je Rusija u odnosima sa SAD i sa Zapadom došla do linije kada sledi tačka posle koje nema povratka, prenosi Sputnik, pozivajući se na njenu izjavu datu za Prvi kanal državne televizije.

„Uvek smo polazili od dijaloga, ali kada su Anglosaksonci jednu za drugom zatvorili te opcije počeli smo da postupamo na drugačiji način. Ne zbog pretnji, stvar je u tome da smo došli do linije kada sledi tačka posle koje nema povratka“, navela je Zaharova.

Zelenski je kasno uveče poslao dramatičnu poruku rekavši da je ruska vojska rešena da slomi otpor Ukrajine i zauzme Kijev. „Ovu noć moramo previžeti“, poručio je Zelenski.

Posle ponoći, ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja rekao je u Savetu bezbednosti da će „demilitarizacija i denicifikacija“ Ukrajine biti izvršena uskoro. „Mi ne vodimo rat protiv ukrajinskog naroda, već izvodimo specijalnu vojnu operaciju protiv nacionalista i za zaštitu stanovništva Donbasa“, naveo je Nebenzja. Rusija je blokirala rezoluciju SB UN u kojoj se traži povlačenje njenih trupa iz Ukrajine.

Foto: Beta/AP

19.11 – Ukrajinske trupe digle su u vazduh u subotu po podne železničke čvorove koji povezuju ukrajinski železnički sistem sa ruskim, objavili su lokalni mediji i ukrajinska državna železnička kompanija, prenosi Financial Times. „Železnički prelazi između zemalja koji su prevozili robu vrednu milione dolara za privredu obe zemlje su uništeni. Takođe je obustavljena i dispečerska komunikacija sa Ruskom Federacijom“, saopštila je ukrajinska železnica.

15.53 – S&P Global Ratings pridružio se Fitch Ratingsu u snižavanju kreditnog rejtinga Rusije i Ukrajine usled eskalacije sukoba u Ukrajini. S&P snizio je rejting Rusije sa BBB- na BB+, što je ispod investicionog ranga i najavio mogućnost novih rezova zbog „jakih“ međunarodnih sankcija. Istovremeno, kreditni rejting Ukrajine smanjen je sa B na B-, prenosi Bloomberg.

14.52 – Kijev je odbio pregovore sa Rusijom jer uslovi koje je Moskva ponudila nisu bili prihvatljivi za Ukrajinu, izjavio je savetnik ukrajinskog predsednika Aleksej Arestovič. „Upravo sam saznao da je Ukrajina odbila pregovore, jer uslovi nisu bili prihvatljivi. Moskva je pokušala da nas natera na kapitulaciju. Mi smo signalizirali da je postizanje mira moguće samo prema uslovima Kijeva, a ne Moskve“, naveo je Arestovič, prenosi Sputnik. On nije precizirao kakve je konkretno uslove ponudila Moskva.

14.21 – Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je vojsci da nastavi vojne operacije u Ukrajini nakon što je Kijev ignorisao poziv Moskve na pregovore, saopštio je Kremlj. Portparlor Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je ruski predsednik naredio „glavnim snagama“ da zaustave operacije u petak, iako su nastavljeni sukobi protiv „mobilnih grupa nacionalista“ nakon što je Ukrajina saopštila da je spremna da pregovara sa Rusijom o proglašenju neutralnosti. On je ocenio da je Ukrajina „suštinski odbila pregovore“, prenosi Financial Times.

Foto: Beta/AP

13.10 – Gradonačelnik Kijeva, Vitalij Kličko, produžio je trajanje policijskog časa u glavnom gradu Ukrajine. Mera će od sada trajati od 17 do 8 sati ujutro, objavio je Kličko. „Svi civili na ulici tokom policijskog časa smatraće se pripadnicima neprijateljskih diverzantskih i izviđačkih grupa“, rekao je on. Policijski čas uveden je pre dva dana, a trajao je od 22 do 7 sati.

13.06 – Estonija je zatvorila svoj vazdušni prostor za ruske komercijalne avione, a isto je prethodno učinila Poljska. „Evropa mora biti ujedinjana i odlučna u svom odgovoru na rusku invaziju Ukrajine“, navodi estonsko ministarstvo ekonomije.
Estonija je pozvala i druge baltičke zemlje da učine isto, kako bi odsekle Rusiju od evropskog vazdušnog prostora. Prema rečima premijerke Estonije Kaje Kalas, Rusija mora biti izolovana „ekonomski i politički“, prenosi Financial Times.

12.44 – Evropske avio-kompanije očekuju da će im biti zabranjen pristup ruskom vazdušnom prostoru, ukoliko lideri Evropske unije narednom rundom sankcije obuvate i ruske prevoznike, što bi bio katastrofalan scenario za ovu industriju, piše Financial Times.
Avio-kompanije se nadaju da neće morati da pribegnu „masovnoj promeni rute“ ako im Rusi budu zabranili letove. Rusija je već zabranila British Airways-u i drugim britanskim avio-kompanijama da prelete ili slete na njenu teritoriju, što je dovelo do dužeg vremena letenja i većih troškova goriva na letovima koji idu ka delovima Azije. Avio-kompanije koje prevoze putnike iz Evrope u severne delove istočne Azije obično koriste zakrivljenost Zemlje, kako bi preko severnih regiona Rusije stigle u zemlje poput Kine i Japana.

12.03 – Predsednik ruske Državne Dume Vjačeslav Volodin saopštio je da je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski žurno napustio Kijev i prešao u Lavov. Prema rečima Volodina, snimci koje Zelenski objavljuje na društvenim mrežama, snimljeni su unapred.

12.00 – Odluka da se Rusija izbaci iz globalnog platnog sistema SWIFT će biti doneta u narednih nekoliko dana, izjavio je jedan od guvernera jedne od centralnih banaka u okviru EU, saznaje Reuters.
„SWIFT je samo pitanje trenutka, desiće se uskoro, narednih dana“, kazao je jedan od 27 guvernera iz zemalja članica Evropske centralne banke koji je želeo da ostane anoniman.
Tu informaciju je potvrdio i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski koji je rekao da po tom pitanju postoji podrška praktično cele EU, piše Sputnik.

Foto: Beta/AP

11.04 – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je sada „ključni trenutak“ da njegova zemlja donese odluku o članstvu u Evropskoj uniji, prenosi CNN. On je na Twitteru napisao da je „odlučan trenutak da se jednom zauvek zatvori dugogodišnja diskusija i donese odluka o članstvu Ukrajine u EU. Dodao je da je u razgovorima sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom (Charles Michel) konstatovano da se Ukrajina bori za „slobodnu budućnost“ i da ima u tome pomoć od EU.

10.12 – Ministar odbrane Velike Britanije Džejms Hipi (James Heappey) rekao je u emisiji BBC-a u subotu, da su svi ciljevi nad kojima je Rusija želela da preuzme kontrolu u prvom danu svog napada ostali u ukrajinskim rukama.
Ruske snage u Kijevu čine specijalne jedinice i padobranci, ali glavni deo ruske vojske ostao je nešto severnije od grada, rekao je on. On je pohvalio ukrajinski otpor. „Ono što je pred Ukrajinom su dani i nedelje potpune brutalnosti, ali oni rade neverovatan posao“, istakao je Hipi.

09.20 – Tokom protekle noći ruske snage su stigle do predgrađa Kijeva, gde se vode ulične borbe. Kako je preneo RTS, Vašington je ponudio evakuaciju ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom, koju je on odbio. Rusija je stavila veto na nacrt Rezolucije Saveta bezbednosti UN kojom je trebalo da se osudi ruska akcija u Ukrajini.
Zelenski je objavio na Twitteru snimak kako šeta ulicama Kijeva u očiglednom pokušaju da se izbori sa glasinama da je pozvao vojsku da se preda ruskim trupama, preneo je BBC. „Postoji mnogo lažnih informacija na mreži da pozivam našu vojsku da položi oružje i da postoji evakuacija“, rekao je on u pozadini kuće Gorodeckog u Kijevu. „Ovde sam. Nećemo polagati oružje, branićemo svoju državu“.

  • IVAN

    26.2.2022 #1 Author

    Bolje da se predaju nego da dodje do veceg krvoprolica.

    Odgovori

  • JANA

    26.2.2022 #2 Author

    Ipak.je bilo samo pitanje vremena ,nemaju oni te resurse da izdrze rat na duze staze …

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    26.2.2022 #3 Author

    I dalje ne verujem da se ovo dešava! 21.vek!

    Odgovori

  • STEFAN

    26.2.2022 #4 Author

    Mislim da je ovo sve besmisleno

    Odgovori

  • GOCA BG

    26.2.2022 #5 Author

    Bolje da su poslusali Putina,sve bi se zavrsilo u jednom danu…

    Odgovori

  • KACA

    26.2.2022 #6 Author

    Ako je već krenuo ova haos, samo da se ne širi dalje. Nek se završi gde je i počeo

    Odgovori

  • Ika

    26.2.2022 #7 Author

    Uzas, samo da prodje rat.

    Odgovori

  • MARE

    26.2.2022 #8 Author

    Kako neko moze da izjavi „samo da se ne siri dalje“ ? Ili neka se predaju .. Ne tako davno imali smo slican scenarijo ovde i takodje nam niko nije pomogao , a sve i da nemamo to u iskustvu ako je globalni stav samo da se ne siri dalje zaista treba da zavrsimo kao dinosaurusi.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...