Kretanja na svetskim tržištima kapitala očekivana u kriznim situacijama

Kako je pala i ponovo se uzdigla Moskovska berza

BerzaIntervjuNovacU fokusu

26.2.2022 11:11 Autor: Marko Miladinović 15

Kako je pala i ponovo se uzdigla Moskovska berza Kako je pala i ponovo se uzdigla Moskovska berza
Teško je ispratiti sve političke i ekonomske posledice dešavanja u Ukrajini u poslednja tri dana. Uz pretnje isecanja Rusije iz međunarodnog SWIFT sistema plaćanja,... Kako je pala i ponovo se uzdigla Moskovska berza

Teško je ispratiti sve političke i ekonomske posledice dešavanja u Ukrajini u poslednja tri dana. Uz pretnje isecanja Rusije iz međunarodnog SWIFT sistema plaćanja, upad ruske vojske u jednu od najvećih svetskih žitnica poremetio je i rezultate na robno-berzanskim tržištima.

Nije bilo drugačije ni na tržištima kapitala. U četvrtak smo bili svedoci obaranja indeksa na svim svetskim berzama, a Moskovska berza je i zvanično pala, odnosno obustavila trgovanje, pošto je zbirni indeks akcija listiranih na njoj izgubio oko 22 odsto vrednosti za samo 24 časa.

Šta zapravo znači pad berze i koliki je donji prag posle kog se proglašava obustava berzanskog trgovanja?

„Postoje utvrđena pravila svih svetskih berzi da se, ukoliko indeks padne između pet i 20 odsto – što zavisi od zemlje do zemlje i od likvidnosti konkretnog tržišta – zaustavlja trgovanje i potom se proverava da li postoje neke informacije koje su bitne za formiranje cene, a nisu poznate javnosti. To je redovna procedura“, objašnjava za Biznis.rs finansijski analitičar i dobar poznavalac berzanskih tržišta Branislav Jorgić.

Sada se desio jedan globalni događaj sa kojim su svi upoznati, a kao njegova posledica berze su značajno pale, neke jedan odsto, neke pet, a Moskovska više od 20 procenata.

Kada se uvtrdi da nikakav drugi spoljašnji faktor nije uzrok pada, onda se na njoj ponovo uspostavlja trgovanje, kao što je to u petak bio slučaj i u glavnom gradu Rusije. Pored toga, i Wall Street je pozitivno reagovao, trgujući u plusu prvi put ove nedelje.

Što se tiče berze u Njujorku, kada dođe do ratnih kriza američki investitori se uglavnom opredeljuju za dolarske hartije od vrednosti, kaže naš sagovornik, a istovremeno su objavljeni izveštaji o pozitivnom poslovanju američkih kompanija, kao i o snažnom ekonomskom rastu SAD u poslednjem kvartalu 2021. godine.

„Kada je reč o Moskovskoj berzi, očigledno je postojala početna neizvesnost zbog nastale situacije, ali izgleda da je preovladala pretpostavka da će ono kratko trajati, te da se očekuje povratak na, uslovno rečeno, normalnu situaciju u novim okolnostima. Međutim, narednih dana se mogu očekivati dalje oscilacije. U kriznim situacijama dešavaju se preveliki padovi i naknadne korekcije, pa se berze ponašaju poput klatna. To su više-manje očekivane reakcije na finansijskim tržištima“, napominje Jorgić. 

Pitanje je kako će se aktuelna situacija odraziti, pre svega, na cenu energenata, pa sa posebnom pažnjom u kratkom roku treba pratiti kretanje cena naftnih i gasnih kompanija, jer će one posebno biti pogođene krizom, smatra berzanski stručnjak.

Nasuprot tome, one kompanije koje su manje vezane za energetski sektor proći će bolje.

 • SANJA

  26.2.2022 #1 Author

  Rusija je jaka i napredna zemlja,velika sila

  Odgovori

 • SANJA

  26.2.2022 #2 Author

  Rusija je velika svetska sila,samo da se smiri situacija,nije jedino Rusija kriva za ovdasnja desavanja

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  26.2.2022 #4 Author

  da ne brinemo za Moskvu, jaka država će sve ovo izgurati
  bolje da bude velika i jaka tako što će zaustaviti stradanja

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  26.2.2022 #5 Author

  Sada svi pravi rusofili treba da svoju štednju pretvore u rublje i da pomognu stabilizaciji iste!

  Odgovori

 • GOCA BG

  26.2.2022 #6 Author

  Ne moze to Rusiju posebno da uzdrma,brzo ce se sve vratiti na staro…

  Odgovori

 • BIJUTI27

  27.2.2022 #7 Author

  Teško da Rusiju moze bilo šta poremetiti.

  Odgovori

 • Milovan94

  27.2.2022 #8 Author

  Opasna je Rusija. Mislim da za nju nema zime.

  Odgovori

 • TINA

  28.2.2022 #9 Author

  Ako I postoji kriza za Rusiju, to je na trenutak samo

  Odgovori

 • Sasa

  28.2.2022 #10 Author

  Rusija je jedna od zemalja koja ima najvise zlata u rezervama a sad kada izbaci dolar iz upotrebe kao i Kina videcemo svi sta ce biti sa dolarom a samim tim i sa eurom .. I jedni i drugi su ga nastampali u vreme korone u bilionima ova inflacija i kriza 2008 ce biti nista prema ovome sto sledi

  Odgovori

 • SR2022

  2.3.2022 #11 Author

  Spremili su se Rusi za ovakav scenario unapred. Ne valja sto ce sve poskupeti i odrazice se posebno na nas (Srbiju)

  Odgovori

 • MARKO7

  2.3.2022 #12 Author

  Pa dobro to kod njih varira, ali takođe oni su jaka sila.

  Odgovori

 • DANA

  4.3.2022 #13 Author

  Ne plasim se za velike,kako ce se na male odraziti,to je vazno.

  Odgovori

 • MAJA

  13.3.2022 #14 Author

  Videcemo kako ce se sve odraziti na kurs eura i dolara, a samin tim i na dinar….Rusija je veliki igrač, snaći će se, samo da ne budemo mi i male zemlje kolateralna šteta ovih dešavanja

  Odgovori

 • DASHA

  15.9.2023 #15 Author

  I opet da padne, opet ce se i uzdici. Takvi su .

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...