Pozitivni rezultati paketa pomoći i niskih kamatnih stopa

Značajno ubrzanje rasta američke ekonomije u 2021. godini

SvetVesti

25.2.2022 10:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Značajno ubrzanje rasta američke ekonomije u 2021. godini Značajno ubrzanje rasta američke ekonomije u 2021. godini
Aktivnosti u američkoj ekonomiji snažno su ubrzale na kraju prošle godine, potvrdila je druga procena Ministarstva trgovine SAD. U poslednjem kvartalu prošle godine rast... Značajno ubrzanje rasta američke ekonomije u 2021. godini

Aktivnosti u američkoj ekonomiji snažno su ubrzale na kraju prošle godine, potvrdila je druga procena Ministarstva trgovine SAD.

U poslednjem kvartalu prošle godine rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) snažno je ubrzao, uz stopu rasta od 1,7 odsto u odnosu na prethodni kvartal, kada su aktivnosti porasle 0,6 odsto, u skladu s prvom procenom objavljenom 27. januara, prenosi Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Na godišnjem nivou, BDP je u četvrtom tromesečju porastao 5,6 odsto, a u periodu od jula do septembra za 4,9 odsto.

Ministarstvo trgovine SAD je potvrdilo i da je u prošloj godini najveća svetska ekonomija porasla 5,7 odsto međugodišnje, odnosno najsnažnije od 1984. godine. Za razliku od ovih podatka, tokom 2020. godine, kada je započela pandemija, aktivnosti su pale 3,4 odsto, najviše od 1946. godine.

Rast najveće svetske ekonomije podstakli su u prošloj godini izdašni paketi fiskalnih podsticaja i jako niske kamatne stope, koji su podstakli ličnu potrošnju, tradicionalno glavni motor rasta u SAD.

Širenje omikron varijante korona virusa prigušilo je ipak potrošnju na samom kraju godine, posebno zbog nestašice motornih vozila, povezane s problemima u snabdevanju čipovima.

Pred kraj godine veliki udeo u povećanju BDP imala su i ulaganja u zalihe, iscrpljene oporavkom potrošnje paralelno ublažavanju pandemijskih ograničenja.

  • Milovan94

    25.2.2022 #1 Author

    To su baš lepe vesti za američke gradjane

    Odgovori

  • Jo

    25.2.2022 #2 Author

    A zato ih izjeda inflacina

    Odgovori

  • DANIJELA

    25.2.2022 #3 Author

    Bravo za amerikance, bilo bi odlicno da je tako svuda.

    Odgovori

  • JANA

    25.2.2022 #4 Author

    Koliko su tacne ove vesti videcemo narednih meseci sta i kako.Amerikanci stampaju novac bez pokrica ,kada dozive inflaciju viece oni svoga boga.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...