Dobit nakon oporezivanja porasla na skoro 6,4 milijarde funti

Neto profit Barclaysa četiri puta veći u 2021. godini

BankeNovacSvetVesti

24.2.2022 18:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Neto profit Barclaysa četiri puta veći u 2021. godini Neto profit Barclaysa četiri puta veći u 2021. godini
Britanska banka Barclays objavila je da se njen neto profit u 2021. godini više nego učetvorostručio nakon oporavka privrede od korona virusa. Dobit nakon... Neto profit Barclaysa četiri puta veći u 2021. godini

Britanska banka Barclays objavila je da se njen neto profit u 2021. godini više nego učetvorostručio nakon oporavka privrede od korona virusa.

Dobit nakon oporezivanja porasla je na skoro 6,4 milijarde funti, čemu je pomoglo oslobađanje od 700 miliona funti koji su bili izdvojeni za loše kredite, saopšteno je iz ove banke, prenosi Easterneye.biz. To je upoređeno sa profitom od 1,53 milijarde funti prethodne godine kada je Barclays uzeo ogromnu naknadu od 4,8 milijardi funti da pokrije potencijalne posledice od Covida-19.

Učinak u 2021. godoni bio je „podstaknut poboljšanim makroekonomskim prognozama“ i takođe podstaknut smanjenim stanjem neosiguranih kredita i benignim kreditnim okruženjem.

Dobit pre oporezivanja se više nego udvostručila na 8,4 milijarde funti, uz pomoć rekordne zarade u ogranku investicionog bankarstva.

Barclays je pokazao jasan i održiv put ka rastu tokom 2021. godine“, rekao je izvršni direktor CS Venkatakrišnan (CS Venkatakrishnan).

„Ponosan sam što smo ostvarili ovaj otporan učinak, dok nastavljamo da podržavamo naše klijente i korisnike tokom još jedne godine izazova zbog pandemije“, rekao je on i dodao da je ekonomsko okruženje u neizvesnosti , sa rastućom stopom inflacije i strožom monetarnom politikom, dok se mnogi delovi društva i dalje oporavljaju od teških društvenih i ekonomskih efekata pandemije Covid-19.

Grupa je, međutim, dodala da je dobro pozicionirana za povećanje kamatnih stopa.

 • LJUBIŠA

  24.2.2022 #1 Author

  Nikad mi.nije bilo jasno kako ovo funkcioniše

  Odgovori

  • JANA

   25.2.2022 #2 Author

   Pa gledas fudbal? Polovina engleskih timova imaju barclays za sponzora ,tacnije oni su sponzori celom prvesntvu ,a pride imaju i drugog udela u ostalim.firmama…

   Odgovori

 • ZVE84

  24.2.2022 #3 Author

  Sve banke vrte ogroman profit posle korone i generalno!

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...