Wall street reagovao pozitivno

Vodeći berzanski indeksi porasli nakon novih sankcija Rusiji

BerzaSvetVesti

25.2.2022 09:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Vodeći berzanski indeksi porasli nakon novih sankcija Rusiji Vodeći berzanski indeksi porasli nakon novih sankcija Rusiji
Cene akcija na Wall Streetu noćas su snažno porasle, zahvaljujući zaokretu na tržištu nakon što je predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden)... Vodeći berzanski indeksi porasli nakon novih sankcija Rusiji

Cene akcija na Wall Streetu noćas su snažno porasle, zahvaljujući zaokretu na tržištu nakon što je predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) objavio nove, strože sankcije protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

Dow Jones je ojačao 0,28 odsto na 33.223 boda, dok je S&P 500 porastao 1,5 odsto na 4.288 bodova, a Nasdaq indeks 3,34 odsto na 13.473 boda, prenosi Mina.

Na samom početku trgovanja ti su indeksi bili duboko u negativnom području, pri čemu je Nasdaq bio u minusu više od tri odsto, jer su sve svetske berze bile pod snažnim pritiskom zbog situacije u Ukrajini.

Bajdenove sankcije Rusiji će putem kontrole izvoza biti usmerene na ruski finansijski sistem i tehnološki sektor. Američka vlada nametnula je sankcije ruskim kompanijama u državnom vlasništvu, te najvećim ruskim bankama Sberbank i VTB, pa je sada 80 odsto imovine ruskih banaka podložno sankcijama.

Američke institucije moraju da zatvore svoje račune u Sberbank, koja je u većinskom državnom vlasništvu i najveći kreditor ruske ekonomije, u roku od 30 dana. I Evropska unija je nametnula oštre sankcije Rusiji, kako najvećim tamošnjim bankama, tako i energetskom sektoru, koji je izrazito važan za funkcioniranje ruske države.

Pored toga, Bela kuća je najavila da radi sa spoljnotrgovinskim partnerima da zajednički oslobode dodatne količine naftnih rezervi.

Ipak, investitore zabrinjava mogući dalji rast inflacije zbog rasta cena energenata, pa ostaje da se vidi hoće li to navesti američku centralnu banku na agresivnije povećanje kamatnih stopa nego što se očekuje.

Na evropskim berzama cene akcija su tokom jučerašnjeg trgovačkog dana oštro pale. Na kraju dana, londonski FTSE indeks potonuo je 3,88 odsto na 7.207 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 3,96 odsto na 14.052 boda, a pariski CAC 3,83 odsto na 6.521 bod.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...