Drugi dan napada na Ukrajinu

Zelenski spreman na pregovore

SvetVesti

25.2.2022 08:02 Autor: Vladimir Jokanović 10

Zelenski spreman na pregovore Zelenski spreman na pregovore
Prema izveštajima iz Ukrajine, ruska ofanziva nastavljena je u petak borbama za Kijev, a oko grada odjekuju detonacije. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski proglasio je... Zelenski spreman na pregovore

Prema izveštajima iz Ukrajine, ruska ofanziva nastavljena je u petak borbama za Kijev, a oko grada odjekuju detonacije. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski proglasio je tokom noći opštu mobilizaciju i objavio dramatičnu poruku u kojoj je naveo: „Ostali smo sami“.

„Ko je spreman da se bori na našoj strani? Iskreno ne vidim nikoga“, naveo je Zelenski, sugerišući na razgovore koje je u četvrtak vodio sa zapadnim liderima, prenosi Financial Times. „Pitao sam ih da li ste sa nama? Rekli su da jesu, ali da ne mogu da nas prime u NATO. Svi su se uplašili“, objavio je Zelenski na zvaničnoj predsedničkoj veb stranici.

On je dodao da se Ukrajinci ne plaše da razgovaraju o neutralnom statusu, napuštajući planove o ulasku u NATO, kao što zahteva Rusija, ali se brine ko može da pruži garancije za neutralnost zemlje. Zelenski je potvrdio da ostaje u Kijevu sa svojom porodicom, kao i da sudbina zemlje sada zavisi od njene armije i naroda.

Prema zvaničnim izveštajima ukrajinske vojske, u borbama u četvrtak poginulo je ne manje od 137 vojnika i starešina. Tokom noći borbe su vođene u Harkovu, kao i u još nekim delovima zemlje.

20.06 – Članice NATO nastavljaju da obezbeđuju oružje Ukrajini, uključujući sisteme protivvazdušne odbrane, rekao je generalni sekretar severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg. Nakon kriznog sastanka lidera 30 članica NATO, Stoltenberg je naveo da će pomoć Ukrajini biti nastavljena. „Teško je predvideti kakve će biti mogućnosti u budućnosti, ali saveznici su veoma posvećeni nastavku pružanja podrške. Mi smo ovde na duge staze. Ukrajinske snage se hrabro bore i u stanju su da nanesu štetu ruskim snagama“, kazao je on.

19.32 – Zvaničnik Pentagona saopštio je da Rusija nastavlja da širi obim svoje invazije u Ukrajini, ali da se suočava sa većim otporom ukrajinskih snaga nego što je Moskva očekivala. „Postoji veći otpor Ukrajinaca nego što su Rusi očekivali. Ukrajincima smo verovali na reč da će se boriti za svoju zemlju“, rekao je visoki zvaničnik američkog Ministarstva odbrane, prenosi Financial Times. Isti izvor tvrdi da je ukrajinski otpor usporio rusko napredovanje na Kijev.

18.12 – Ukrajina je saopštila da se ruske vojne snage nalaze na severnoj periferiji Kijeva i da su zauzele aerodrom Hostomel nedaleko od grada, prenosi BBC.
Ministarstvo odbrane Velike Britanije, međutim, saopštilo je da je najveći deo ruskih snaga još uvek otprilike 50 km udaljen od centra grada.

17.15 – „Još jednom apelujem na vojne snage Ukrajine: ne dopustite neonacistima i ukrajinskim radikalnim nacionalistima da koriste vašu decu, žene i starce kao živi štit“, rekao je Putin u televizijskom obraćanju na sastanku s ruskim većem bezbednosti. „Preuzmite vlast u svoje ruke, biće nam lakše da postignemo dogovor“, prenosi Interfax.
„Ukrajinski nacionalisti i neonacisti postavljaju teško naoružanje, uključujući višecevne raketne bacače, u centralnim područjima velikih gradova, uključujući Kijev i Harkov, kako bi isprovocirali ruske trupe da napadnu stambene četvrti. U suštini, deluju na isti način kao teroristi svuda u svetu: koriste ljude kao štit, nadajući se da će kasnije okriviti Rusiju za civilne žrtve“, poručio je ruski predsednik.

16.47 – Prema najnovijim podacima britanskih odbrambenih obaveštajnih službi Ukrajina zadržava kontrolu nad ključnim gradovima, prenosi CNN. Rusija je postigla „ograničen napredak“ u napadu na Ukrajinu u petak, navodi se u najnovijem ažuriranju britanske odbrambene obaveštajne službe. „Borbe se nastavljaju na ključnim lokacijama. Rusija je do sada ostvarila ograničen napredak i Ukrajina zadržava kontrolu nad ključnim gradovima. Ministarstvo odbrane Ukrajine izveštava da su ruske snage stigle u predgrađe Kijeva“, tvitovalo je u petak Ministarstvo odbrane Velike Britanije.

15.04 – Ruske vazdušno – desantne snage blokirale su zapadne prilaze Kijevu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, prenose Ria Novosti. Ruski padobranci uspešno su sleteli na područje aerodroma Gostomel kod Kijeva gde su se spojili sa jedinicama na terenu. U desantu je učestvovalo 200 helikoptera, a uspeh operacije osiguran je neutralisanjem ukrajinske PVO, navedeno je u saopštenju. Prema izveštajima medija u toku su borbe za ukrajinsku prestonicu.

Foto: Beta/AP

14.15 – Ruski predsednik Vladimir Putin spreman je da pošalje delegaciju u Minsk na pregovore o neutralnosti Ukrajine, saopštio je Kremlj. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da je Rusija spremna da na razgovore, zajedno sa zvaničnicima Kremlja, pošalje predstavnike ministarstava odbrane i spoljnih poslova, prenosi Financial Times. Uslovi Rusije zapravo predviđaju predaju Ukrajine. Peskov je naveo da su „demilitarizacija i denacifikacija“ Ukrajine „nerazdvojna komponenta neutralnog statusa“.

13.58 – EU se sprema da zamrzne imovinu ruskog predsednika Vladimira Putina i šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova u okviru paketa sankcija koje će biti uvedene u petak, prenosi Financial Times, pozivajući se na neimenovane izvore u Briselu. Ministri spoljnih poslova EU planiraju da proglase paket sankcija sa nizom mera protiv ruskih banaka i industrije. Putinu i Lavrovu neće biti zabranjena putovanja, što izražava spremnost EU da zadrži otvorene diplomatske mogućnosti.

13.01 – Kineski predsednik Si Đinping razgovarao je sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, pozivajući ga da pregovara sa Ukrajinom kako bi se smirile tenzije, prenosi Bloomberg, pozivajući se na kinesku CCTV. „Kina podržava Rusiju i Ukrajinu da rešavaju probleme pregovorima“, rekao je Si. On je ponovio da je stav Kine uvek bio da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet svake zemlje. Prema navodima agencije Sputnik, Putin je izrazio spremnost Rusije da vodi pregovore sa Ukrajinom na visokom nivou. Isti izvor navodi da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao Putina na pregovore putem video poruke na društvenoj mreži Telegram. „Želim još jednom da se obratim predsedniku Rusije. Hajde da sednemo za pregovarački sto kako bismo zaustavili pogibiju ljudi“, naveo je Zelenski. Prema navodima nemačke vlade Zelenski se i dalje nalazi u Kijevu.

Foto: Beta/AP

12.31 – Italijanski premijer Mario Dragi (Mario Draghi) izjavio je da je pre sat i po trebalo da stupi u kontakt sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, ali da njegov telefon nije bio dostupan. Prema rečima italijanskog premijera on se jutros čuo sa Zelenskim i imali su dogovor da se ponovo čuju oko 9 i 30, ali ukrajinski predsednik nije više bio dostupan. Nakon vesti da italijanski premijer nije stupio u vezu sa ukrajinskim premijerom sa međunarodnog aerodroma Žuljani kod Kijeva poleteo je avion, uprkos tome što je nebo nad Ukrajinom zatvoreno, prenosi Sputnik.

12.20 – U zvaničnoj izjavi Ministarstva odbrane Ukrajine pozvani su stanovnici kijevskih stambenih naselja da pruže oružani otpor ruskoj vojsci, a ukoliko nemaju oružje da prave Molotovljeve koktele. Svim muškim osobama starosti od 18 do 60 godina zabranjen je izlazak iz zemlje, jer se od njih očekuje da se bore.

12.03 – Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je u petak da će Moskva biti spremna za razgovore sa Kijevom tek nakon što ukrajinska vojska položi oružje. Lavrov je takođe istakao da Rusija želi da ukrajinski narod bude „nezavisan i da ima mogućnost slobodnog definisanja svoje sudbine“, ali je upozorio da Kremlj ne želi da „neonacisti“ upravljaju Ukrajinom. On je dodao da ne vidi mogućnost priznanja sadašnje ukrajinske vlade kao demokratske.

Foto: Tanjug/AP

11.50 – Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je spremnost predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da sa Rusijom pregovara o neutralnom statusu Ukrajine „korak u pozitivnom smeru“, ali nije o tome podrobno govorio. On takođe nije mogao da kaže da li Kremlj razmatra eventualni kontakt ruskog predsednika Vladimira Putina sa Zelenskim. Na pitanje da li Kremlj i dalje smatra Zelenskog predsednikom Ukrajine, Peskov je odgovorio: „Da, naravno. Zelenski je predsednik Ukrajine“. On je takođe ocenio da će se odnosi Rusije sa Zapadom kad-tad normalizovati.

11.15 – Rusija je zabranila britanskim aviokompanijama da sleću na njenu teritoriju i da lete kroz njen vazdušni prostor, što će poremetiti vazdušni saobraćaj ka delovima Azije. Britanski ministar odbrane Ben Volas (Ben Wallace) rekao je da je ruska zabrana „odmazda“ za sličnu meru njegove zemlje prema ruskoj aviokompaniji Aeroflot. „To je njihov odgovor, oko za oko, zub za zub“, rekao je Volas.

11.03 – Ruske snage uništile su od četvrtka ujutro 118 vojnih objekata u Ukrajini, uključujući 11 vojnih aerodroma i 13 raketnih sistema zemlja-vazduh, rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov. On je dodao da je Rusija oborila pet ukrajinskih vojnih aviona, jedan helikopter i pet bespilotnih letelica, dok je više od 150 ukrajinskih vojnika predalo oružje.

10.41 – Ukrajina je spremna da započne pregovore sa Rusijom o neutralnom statusu, međutim neophodne su garancije bezbednosti, rekao je savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak. „Ukrajina je uvek ostavljala prostor za pregovore. Između ostalog i sada, kada se Rusija odlučila na invaziju punog obima. Taj rat je neophodno zaustaviti. Borbena dejstva moraju prestati“, naveo je Podoljak, prenosi Sputnik, pozivajući se na izveštaje ukrajinskih medija.

Foto: Beta/AP

10.22 – Ruske i ukrajinske trupe nastavile su borbe u severozapadnim predgrađima Kijeva i u Harkovu. Prema izveštajima sa lica mesta jake ruske snage napreduju ka ukrajinskoj prestonici sa severa i juga. Zapadni zvaničnici ocenili su da je ukrajinski otpor jači nego što su očekivali, prenosi Financial Times. Analitičari navode da bi pad Harkova ubrzao rusko napredovanje preko istoka Ukrajine.

10.15. Gradske vlasti Kijeva potvrdile su da su ruske vojne snage ušle u grad i da se vode žestoke ulične borbe, prenosi BBC. Objavljeni su snimci ruskih tenkova u gradskoj četvrti Obolon. Ukrajinsko Ministarstvo odbrane pozvalo je građane da pripreme Molotovljeve koktele.

10.09 – Francuski ministar finansija Bruno Le Mer (Bruno Le Maire) rekao je da EU želi da odseče Rusiju od svetskog finansijskog sistema nakon invazije na Ukrajinu, dodajući da je isključivanje Moskve iz međunarodnog platnog sistema SWIFT i dalje opcija, prenosi Financial Times.

09.55 – Isporuka ruskog gasa u Evropu preko Ukrajine nastavlja se kao i obično, saopštio je Gazprom, prenosi Interfax. „Gazprom isporučuje ruski gas za tranzit preko teritorije Ukrajine u redovnom režimu, u skladu sa rezervacijama evropskih potrošača, u količini od 103,8 miliona kubnih metara, 25. februara“, navedeno je u saopštenju.

09.41 – Ukrajinske vojne snage pogodile su artiljerijskim projektilom ruski aerodrom Milerovo u Rostovskoj oblasti. Prema izveštajima ruskih lokalnih medija eksplozija na aerodromu dogodila se oko sedam sati ujutro, a nema podataka o materijalnoj šteti i eventualnim žrtvama.

Foto: Beta/AP

09.30 – Masovni egzodus iz Kijeva, grada od oko tri miliona stanovnika, nastavljen je u petak. Saobraćaj je gust na izlazima iz ukrajinske prestonice.

08.55 – Turska razmatra mogućnost zatvaranja moreuza Bosfor i Dardaneli za prolaz brodova ruske ratne mornarice, naveo je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu. Prema njegovim rečima, Turska koja je članica NATO, uvek je i „bez oklevanja“ sprovodila Konvenciju iz Montrea kojom se reguliše korišćenje moreuza koji spajaju Sredozemno i Crno more. Turski ministar je rekao da ukoliko bude doneta odluka o zatvaranju moreuza, Rusija bi i dalje mogla da koristi dva pomenuta plovna puta za povratak u baze. Analitičari ocenjuju da bi to značilo da Rusija ne bi mogla da koristi moreuz za prolaz svojih brodova iz pacifičke i baltičke flote. Ukrajina je u četvrtak zvanično zatražila od Turske da zatvori Rusima prolaz kroz Bosfor i Dardanele.

08.45 – Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je sinoć jedan ruski bombarder koji se srušio na civilno područje, prilikom čega je poginula najmanje jedna osoba, prenela je Al Jazeera.

  • MIŠKOVIĆ

    25.2.2022 #1 Author

    to su ti bajni i sjajni zapadni lideri, licimeri kada je opasnost na njihovim vratima nema pomoći a oni kada napadaju tada su mirotvorci. Rusija takođe pravi grešku što napada komšije stradaju nedužni ljudi zarad ineresa velikih sila

    Odgovori

  • IVAN

    25.2.2022 #2 Author

    Slazem se sa Miskovicem,,samo Rusiji su ciljevi vojni objekti.

    Odgovori

  • VANJA

    25.2.2022 #3 Author

    Bilo bi dobro da sve rese mirnim putem!

    Odgovori

  • JANA

    25.2.2022 #4 Author

    Jako alarmantna situacija na istoku,Zelenski mora da najavi pregovore jer ce za koji dan doziveti kapitulaciju ,najgore sto neduzni narod strada ..

    Odgovori

  • GOCA BG

    25.2.2022 #5 Author

    Nadam se da ce za par dana sve biti gotovo…neduzan narod strada.

    Odgovori

  • SANJA

    25.2.2022 #6 Author

    Dal je moguce da se smiri malo situacijs

    Odgovori

  • SANJA

    25.2.2022 #7 Author

    Dal je moguce da se smiri malo situacijs.

    Odgovori

  • DANIJELA

    25.2.2022 #8 Author

    Pa svestan je Zelenaki situacije i najjednostavnije je resenje dijalog jer ovako zna da ce samo i ljudi i zemlja da stradaju jer Rusija je bila i ostala Rusija.

    Odgovori

  • Anna

    26.2.2022 #9 Author

    Strašno! Jadni ljudi! Ovo je sitacija sa lošim završetkom šta god da odluče. Borbom povećavaju ljudske žrtve a predajom poručuju da bilo ko može da napadne bilo koga i ostane nekažnjen. Jer Rusija neće snositi nikakve posledice zbog ovoga.

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    26.2.2022 #10 Author

    Da li ovakve stvari rade i druge svetske sile – da. Da li su ovo pokušali i sa nama – da. Da li je ovo ispravno – ne. Ovo je čista agresija na suverenu zemlju. Podrška ukrajinskom narodu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...