Dramatična situacija u Ukrajini

Posle ruskog napada, cena nafte premašila 100 dolara za barel

SvetVesti

24.2.2022 09:22 Autor: Vladimir Jokanović 15

Posle ruskog napada, cena nafte premašila 100 dolara za barel Posle ruskog napada, cena nafte premašila 100 dolara za barel
Cene nafte naglo su porasle u četvrtak ujutro (CET) kao direktna posledica napada ruske vojske na Ukrajinu. Cena Brent nafte prvi put u poslednjih... Posle ruskog napada, cena nafte premašila 100 dolara za barel

Cene nafte naglo su porasle u četvrtak ujutro (CET) kao direktna posledica napada ruske vojske na Ukrajinu. Cena Brent nafte prvi put u poslednjih osam godina premašila je vrednost od 100 dolara za barel. Rusija učestvuje sa oko 10 odsto u snabdevanju svetskog tržišta, a nove očekivane sankcije Moskvi trebalo bi da smanje ruski izvoz.

Američkom naftom WTI (West Texas Intermediate) trgovalo se u četvrtak ujutro po ceni 97,85 dolara za barel, a u isto vreme cena severnomorske Brent nafte premašila je 103 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta, OilPrice.

Prema mnogim izvorima u toku je velika vojna eskalacija u Ukrajini, a iz Kijeva navode da je krenula totalna ruska invazija na Ukrajinu. Eksplozije se navodno čuju širom zemlje, uključujući glavni grad Kijev, prenosi Advance, pozivajući se na RT i CNN. Do velike ruske vojne operacije došlo je nekoliko dana nakon što je Moskva priznala nezavisnost narodnih republika Donjeck i Lugansk.

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov rekao je da ukrajinska nacionala vojska „drži odbranu“ i „brani se od ruskih trupa“, nekoliko sati nakon što je Moskva najavila vojnu operaciju protiv Ukrajine. „Naše trupe čine sve da vas zaštite i ne dopuste agresoru da se probije“, rekao je Reznikov u saopštenju.

Foto: Beta/AP

Prema pojedinim izvorima, pojavili su se snimci (nadzornih kamera) koji prikazuju ulazak kolone tenkova iz pravca Belorusije u Ukrajinu. Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je da je avijacija uništila ukrajinsku protivvazdušnu odbranu i vazdušne snage nizom preciznih napada.

Ruski vojni zvaničnici tvrde da se ukrajinske pogranične snage ne opiru napredovanju ruskih trupa koje su ušle u Ukrajinu nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao naređenje za početak „specijalne operacije“. On je naveo u jutarnjem obraćanju koje je prethodilo pokretanju vojne intervencije da „Rusija ne može da se oseća bezbedno, da se razvija, da postoji uz stalnu pretnju koja izvire iz Ukrajine“.

Prema Putinovim rečima, pokušaji Moskve da pregovara o neširenju NATO pokazali su se uzaludnim. On je naveo da su posle raspada SSSR „i pored sve neviđene otvorenosti nove moderne Rusije, spremnosti da se pošteno radi sa SAD i drugim zapadnim partnerima u kontekstu jednostranog razoružanja, pokušali da nas unište“, prenose Ria Novosti.

Putin se obratio i ukrajinskoj vojsci, napominjući da su oni položili zakletvu na vernost narodu, a ne antinarodnoj hunti koja pljačka Ukrajinu. „Dragi drugovi! Vaši očevi, dedovi i pradedovi nisu se borili protiv nacista braneći našu zajedničku otadžbinu da bi današnji neonacisti preuzeli vlast u Ukrajini“, rekao je Putin.

On je pozvao ukrajinsku vojsku da ne poštuje zločinačka naređenja, da odmah položi oružje i ode kući. Istovremeno, on je naglasio da će svi vojnici ukrajinske vojske koji ispune ovaj uslov moći slobodno da napuste zonu borbenih dejstava i vrate se svojim porodicama.

  • FLAME

    24.2.2022 #1 Author

    I zlato i nafta su enormno skočili u trenutku.

    Odgovori

  • VANJA

    24.2.2022 #2 Author

    To je pocetak samo svega sto ih ceka!

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    24.2.2022 #3 Author

    na proleće ce biti nezapamćena kriza cene idu u nebo kada kina kupuje sve treba da nam je jasno sta se sprema. bice jos vise gladnih u svetu

    Odgovori

  • STEFAN

    24.2.2022 #4 Author

    Zaista je poskupelo

    Odgovori

  • Dragana

    24.2.2022 #5 Author

    Velika su previranja u najavi.

    Odgovori

  • Lelica

    24.2.2022 #6 Author

    Ovo je strasno! Ko zna sta ce se desiti jos u narednom periodu.

    Odgovori

  • JOVANA

    24.2.2022 #7 Author

    Ko zna sta nas sve čeka tek

    Odgovori

  • Milovan94

    24.2.2022 #9 Author

    Ovo je zaista bilo očekivano tako da ništa nije novo jer znamo kako svaka kriza poremeti tržište energenata, hrane, pića…

    Odgovori

  • JANA

    24.2.2022 #10 Author

    Tek cemo da osetimo poskupljenje benzin sa 171din ide na 180din ,da ne pricamo o vozilima koja idu na plin …nikome ovo dobro ne donosi u ekonsomskom smislu

    Odgovori

  • Emilija

    24.2.2022 #11 Author

    Bice posledica na duge staze

    Odgovori

  • GOCA BG

    24.2.2022 #12 Author

    Sta ce sve iz ovog da izadje,to cemo videti…

    Odgovori

  • MARA

    25.2.2022 #13 Author

    Ko zna sta ce sve da poskupi još..

    Odgovori

  • BRANA19

    25.2.2022 #14 Author

    Strasno ,ko zna sta nas sve čeka…

    Odgovori

  • NATI29

    25.2.2022 #15 Author

    Samo da ne krene ekonomska kriza

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...