Nekoliko scenarija u opticaju

FED bi mogao u martu da poveća kamatne stope iznad očekivanja

BankeNovacSvetVesti

25.2.2022 10:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

FED bi mogao u martu da poveća kamatne stope iznad očekivanja FED bi mogao u martu da poveća kamatne stope iznad očekivanja
Jedan od guvernera Federalnih rezervi Kristofer Voler (Christopher Waller) podržao je najavljeno povećanje kamatnih stopa u martu i rekao da bi pomak od pola... FED bi mogao u martu da poveća kamatne stope iznad očekivanja

Jedan od guvernera Federalnih rezervi Kristofer Voler (Christopher Waller) podržao je najavljeno povećanje kamatnih stopa u martu i rekao da bi pomak od pola procentnog poena mogao biti opravdan, iako je sukob u Ukrajini dodao političku i ekonomsku neizvesnost.

„Moja želja je da se poveća ciljni opseg za 100 baznih poena do sredine ove godine“, rekao je Voler na Univerzitetu Kalifornija, dodajući da se takođe zalaže za početak smanjenja bilansa FED-a najkasnije na sastanku centralne banke u julu.

Njegovi komentari su „upali“ usred rasprave drugih zvaničnika američke centralne banke o rizicima ruske invazije na Ukrajinu, koja je izazvala jednu od najgorih bezbednosnih kriza u Evropi od Drugog svetskog rata, istovremeno naglašavajući potrebu za suočavanju sa najvećom inflacijom u poslednjih 40 godina, presosi Bloomberg.

Ipak, Voler je otišao dalje od većine drugih kreatora monetarne politike u SAD i gotovo eksplicitno podržao povećanje od pola poena – umesto za četvrtinu – ako podaci o inflaciji i zaposlenosti u narednim nedeljama ne pokažu znake usporavanja.

Ostali guverneri FED-a su pre upada ruskih trupa u Ukrajinu energično signalizirali svoju spremnost da podignu kamatne stope na sastanku centralne banke od 15. do 16. marta kako bi se suočili sa inflacijom, dok su zadržali otvorene opcije o tome kako će se kretati monetarna politika zemlje nakon podizanja.

„Jedna mogućnost je i da se ciljni opseg poveća za 25 baznih poena na svakom od naša naredna četiri sastanka. Ali ako očitavanja inflacije do sastanka budu pesmisitična, može se izneti jak argument za povećanje od 50 baznih poena u martu“, napomenuo je Voler.

  • DANIJELA

    27.2.2022 #1 Author

    Od nekoliko scenarija nadam se da ce najpovoljniji prevagnuti.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...