Asocijacija menadžera upozorava da će nekonkurentnost evropske privrede platiti svi građani

Radnicima opada standard, a plate ne mogu da isprate taj nivo poskupljenja

PoslovanjeSrbijaU fokusuVesti

23.2.2022 09:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Radnicima opada standard, a plate ne mogu da isprate taj nivo poskupljenja Radnicima opada standard, a plate ne mogu da isprate taj nivo poskupljenja
Zbog situacije sa cenama energenata u Evropi i krize koja traje već između četiri i pet meseci, evropska privreda postaje nekonkurentna, a tu cenu... Radnicima opada standard, a plate ne mogu da isprate taj nivo poskupljenja

Zbog situacije sa cenama energenata u Evropi i krize koja traje već između četiri i pet meseci, evropska privreda postaje nekonkurentna, a tu cenu će, prema oceni Srpske asocijacije menadžera (SAM) u narednom periodu platiti svi građani.

Naime, predsednik ove organizacije Dragoljub Damljanović izjavio je uoči 15. skupštine SAM-a da energenti koštaju nekoliko puta više u Evropi nego u Sjedinjenim Američkim Državama, jugoistočnoj Aziji i Australiji, prenosi Danas.

„Sve će to uticati na prehrambene troškove, usluge koje su povezane sa transportom i svi ćemo to da platimo. Imamo inflaciju koja se tiče evra, sve polako poskupljuje, i mislim da će evropske vlade morati da se time brzo pozabave. U takvoj situaciju radnicima opada standard i niko ne može platama da prati taj nivo poskupljenja“, ocenio je Damljanović.

Prema njegovim rečima, u Nemačkoj će biti nivo poskupljenja od 20 odsto, dok je inflacija u SAD prošle godine nominalno bila 7,2 odsto.

Foto: Srpska asocijacija menadžera

„Kada svim našim radnicima pada standard, to znači da pada kupovna moć, tržište pada i polako se ‘hladi’. Evropske države bi trebalo brzo da reaguju, da evropska privreda ne bi ostala nekonkurentna“, upozorio je Damljanović.

On je, govoreći o protekle skoro tri godine pandemije korona virusa, naglasio da su pojedine članice SAM-a, poput turističkih agencija i event industrije, direktno bile pogođene krizom, ali da su kompanije članice uspele da se snađu i pokažu da umeju da budu agilne.

„Većina firmi pronašla je nove načine poslovanja, tržišta, svi su morali da se prilagođavaju, ali najdraže mi je što je malo naših članova moralo da otpušta zaposlene i što su se trudili da čuvaju radna mesta“, naglasio je Damljanović.

  • NIKOLA.NIDZO

    23.2.2022 #1 Author

    uvijek po obicnom coeku pane najveci teret

    Odgovori

  • STEFAN

    23.2.2022 #2 Author

    Sve poskupljuje a plate zamrznute nazalost

    Odgovori

    • DANA

      25.2.2022 #3 Author

      Taman plate malo krenule,kad krenulo I sve ostalo….

      Odgovori

  • LJUBIŠA

    23.2.2022 #4 Author

    Srazmerno baš. Ne može, inflacija pojede zaradu.

    Odgovori

  • Lelica

    23.2.2022 #5 Author

    Pa zato sto plate ostaju iste,ali cene samo rastu.

    Odgovori

  • Ika

    23.2.2022 #6 Author

    A kao nema inflacije

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...