Tržište je snažno reagovalo na događaje u Ukrajini

Rast cena pšenice, kukuruza i soje na Produktnoj berzi

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

25.2.2022 15:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Rast cena pšenice, kukuruza i soje na Produktnoj berzi Rast cena pšenice, kukuruza i soje na Produktnoj berzi
Prvi terminski ugovor za pšenicu novog roda i snažan rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda zabeležen je na domaćem robno-berzanskom tržištu. Kukuruz beleži cenovni maksimum... Rast cena pšenice, kukuruza i soje na Produktnoj berzi

Prvi terminski ugovor za pšenicu novog roda i snažan rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda zabeležen je na domaćem robno-berzanskom tržištu.

Kukuruz beleži cenovni maksimum u tekućoj ekonomskoj godini. Tržišta su snažno reagovala na situaciju u Ukrajini. Teško je u sadašnjem kontekstu predvideti posledice ruske akcije na tržišta, znajući da luke kao što su Mariupolj i Odesa postaju neupotrebljive usled bombardovanja, konstatuje se u ovonedeljnom izveštaju sa novosadske Produktne berze.

Crnomorski izvoz je suspendovan, rezultirajući rastom cena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda.

Ove nedelje Ukupan promet preko Produktne berze je iznosio 6.166 ona, čija je finansijska vrednost iznosila 215.294.720,00 dinara.

Rekordno visoka cena zabeležena je na tržištu kukuruza. Početkom nedelje, ovom žitaricom se trgovalo na cenovnom nivou od 27,00 din/kg bez PDV, da bi se krajem nedelje registrovala cena od 29,30 din/kg bez PDV za promptnu isporuku.

Zaključeni ugovori na Produktnoj berzi u periodu 21.2. – 25.2.2021. godine/Izvor: Produktna berza

Ponderisana cena za ovu nedelju iznosi 28,40 din/kg bez PDV, što predstavlja rast od 5,62 odsto u odnosu na prethodni upoređujući podatak. Osim na domaćem, ovakav cenovni trend je bio u potpunosti korelativan sa dešavanjima i na ino tržištu.

Za razliku od prethodnog perioda gde je bila prisutna pasivnost na tržištu pšenice, krajem nedelje, usled dešavanja na svetskoj političkoj sceni, došlo je do povećane tražnje, a samim tim i rasta cene. S obzirom da je cena iznad svih očekivanja, sada je na poljoprivrednim proizvođačima da odluče da li će deo budućeg roda da prodaju.

Soja nakon prošlonedeljnog izostanka iz trgovanja na robno-berzanskom tržištu beleži uzlazni trend. Ponderisana cena je iznosila 75,97 din/kg bez PDV. U odnosu na prethodni podatak, soja je poskupela za 1,91 odsto.

Povećani strah za predstojeću žetvu u Južnoj Americi zbog nedostatka vode, kao i pritisak geopolitičkih faktora uticali su na izrazito jak rast cene soje na berzi u Čikagu. Na severu Brazila, kiše ometaju žetvu, dok jug te države ostaje pogođen nedostatkom vode. Međunarodni trgovci strahuju od logističkih teškoća u basenu Crnog mora zbog situacije, sa posledičnim rastom troškova transporta.

  • SANJA

    25.2.2022 #1 Author

    Koliko je ovo dobro za proizvodjace toliko je lose za potrosace,standard mora da se menja,plate moraju da rastu jer jednostavno bice sve vise i vise ljudi koji gladuju

    Odgovori

  • STRAHINJA

    26.2.2022 #2 Author

    Situacija eskalira i menja se iz dana u dan

    Odgovori

  • SNEZANA

    26.2.2022 #3 Author

    Posledice ce se tek osetiti…

    Odgovori

  • DANIJELA

    27.2.2022 #4 Author

    Pa Ukrajina kao jedan od najvecih izvoznika prenice. Tek se se osetiti posledice.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...