Naši susedi nemaju zalihe od ukidanja zakona 2003. godine

Crnoj Gori neophodne robne rezerve

AgrobiznisBiznisRegionVesti

25.2.2022 08:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Crnoj Gori neophodne robne rezerve Crnoj Gori neophodne robne rezerve
Vlada Crne Gore na jučerašnjoj sednici usvojila je informaciju o potrebi formiranja robnih rezervi. Naime, kako se navodi, ova zemlja od 2003. godine nema... Crnoj Gori neophodne robne rezerve

Vlada Crne Gore na jučerašnjoj sednici usvojila je informaciju o potrebi formiranja robnih rezervi. Naime, kako se navodi, ova zemlja od 2003. godine nema robne rezerve nakon ukidanja Zakona o robnim rezervama koji je zamenio Zakon o interventnim nabavkama.

“U postupku eventualnog ponovnog formiranja robnih rezervi, moguća su dva rešenja, odnosno treće koje bi bilo kombinacija ta dva. Prvo rešenje bi se odnosilo na formiranje robnih rezervi u inostranstvu”, saopštila je Vlada Crne Gore.

Osnovna prednost ovog rešenja, kako navode, ogleda se u činjenici da se ne bi morala osnovati institucija, to jest angažovati ljudi i značajna sredstva. Nedostatak ovakvog rešenja se odnosi na problem pravovremenog dopremanja i snabdevanja tržišta u slučaju nepredviđenih okolnosti, kao što su zemljotres, pandemija, ratno stanje, ukoliko se državne robne rezerve nalaze u inostranstvu.

“Drugo rešenje bi bilo ono kakvo je Crna Gora imala do 2003. godine, dakle robne rezerve bi se nabavljale unapred i zatim skladištile na lokacijama unutar države. U tom slučaju bi se morala angažovati dodatna kvalifikovana radna snaga, koja bi se u okviru posebne institucije bavila ovim pitanjem, i obezbediti celokupna infrastruktura”, ističe se u saopštenju Vlade Crne Gore.

Najveća prednost ovakvog rešenja je centralizovano vođenje robnih rezervi na državnom nivou, odnosno postojanje samih rezervi na teritoriji Crne Gore, što bi garantovalo njihovu distribuciju na najbrži način.

Treće rešenje bi se odnosilo na kombinaciju dva prethodna, pri čemu skladišta rezervi ne bi bila u samoj zemlji, ali bi se celokupni postupak vodio iz Crne Gore.

“U skladu sa tim zaduženo je Ministarstvo ekonomskog razvoja da pripremi detaljan projektni zadatak za izradu Studije o opravdanosti formiranja robnih rezervi i dostavi vladi na odlučivanje s obzirom da bi eventualna odluka o postupku formiranja robnih rezervi zahtevala izmenu zakonodavstva”, poručuju iz Vlade Crne Gore.

  • STEFAN

    25.2.2022 #1 Author

    Nazalost svuda se oseca kriza

    Odgovori

  • JOVANA

    25.2.2022 #2 Author

    Ne samo u Crnoj Gori, i kod nas se oseća kriza

    Odgovori

  • Milovan94

    25.2.2022 #3 Author

    Kriza će tek i svuda napredovati tako da je ovo tek početak.

    Odgovori

    • GINKO

      29.5.2022 #4 Author

      U potpunosti se slažem, posle jadni mi

      Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    25.2.2022 #5 Author

    nastaje totalni haos na tržištu, cene ce ići u nebo
    bice nestašica, zaista neverovatno kako velike sile gledaju samo svoje interese i dalje dozvoljavaju bez griže savesti da stradaju nedužni ljudi

    Odgovori

    • LIMUN ŽUT

      27.2.2022 #6 Author

      Verujem da na bilo koje rešenje da se usredsrde da će biti od koristi.

      Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...