očekuju da će dobiti najviše sredstava

Ministar spoljnih poslova BiH: EU zbog rata u Ukrajini sprema veliki paket za Zapadni Balkan

EURegionVesti

25.8.2023 18:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Ministar spoljnih poslova BiH: EU zbog rata u Ukrajini sprema veliki paket za Zapadni Balkan Ministar spoljnih poslova BiH: EU zbog rata u Ukrajini sprema veliki paket za Zapadni Balkan
Elmedin Konaković, ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine izjavio je da je zbog rata u Ukrajini i ruskog uticaja, Evropska unija sprema veliki paket... Ministar spoljnih poslova BiH: EU zbog rata u Ukrajini sprema veliki paket za Zapadni Balkan

Elmedin Konaković, ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine izjavio je da je zbog rata u Ukrajini i ruskog uticaja, Evropska unija sprema veliki paket za Zapadni Balkan, a da će BiH biti lider.

„Ide se ka otvaranju prostora za Zapadni Balkan i čujemo da se priprema veliki paket podrške za približavanje u EU“, rekao je Konaković novinarima posle sastanka probosanske koalicije „Trojka“ koja je vladajuća u Federaciji BiH i u vlasti je na državnom nivou, prenosi Beta.

Po njegovim rečima, EU hoće da zbog rata u Ukrajini i zbog ruskog uticaja „prigrli BiH“, dodavši da u EU znaju „koliko je teško ispuniti 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije“ o BIH.

On je naglasio da će novi paket EU značiti za BiH otvaranje novih radnih mesta, povećanje plata, zaustavljanje iseljavanja u inostranstvo.

Konaković je ponovio da je Evropska komisija krajem juna saopštila da je odobren novac za projekte u BiH, odnosno za jedan od njenih entiteta, Federaciju BiH, dok sredstva za Republiku Srpsku nisu odobrena zbog secesionističkih izjava predsednika tog entiteta Milorada Dodika.

EU je ranije zamrzla 600 miliona evra za izgradnju auto-puta kroz RS. Republika Srpska je kandidovala osam projekata za obnovu vodovodne i kanalizacione mreže, ali nijedan nije odobren u Evropskoj komisiji.

Konaković je ponovio da je BiH dobila najviše novca od EU od svih zemalja Zapadnog Balkana.

„Nije to novac koji će promeniti scenu u BiH, ali je najavljeno da ćemo dobiti mnogo više novca. Tražio sam da naša privreda bude konkurentnija na tržištu EU“, rekao je Konaković.

Međunarodne sporazume, među koje spadaju i ugovori o finansiranju iz donatorskih i kreditnih sredstava za projekte lokalnih zajednica, moraju odobriti Savet ministara BiH, tročlano Predsedništvo i Parlamentarna skupština BiH.

Predsednik RS Milorad Dodik je ranije najavio da srpski predstavnici u tim institucijama neće dati saglasnost za te projekte ako EU i dalje bude blokirala izdvajanje sredstava za projekte u RS.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...