Sedam godina bez aranžmana sa međunarodnom finansijskom institucijom

MMF ne dodeljuje sredstva Bosni i Hercegovini zbog “nespremnosti za reforme”

RegionVesti

21.8.2023 15:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

MMF ne dodeljuje sredstva Bosni i Hercegovini zbog “nespremnosti za reforme” MMF ne dodeljuje sredstva Bosni i Hercegovini zbog “nespremnosti za reforme”
Doskorašnji predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Bosni i Hercegovini Endrju Džuel (Andrew Jewell) izjavio je da MMF nije zaključio sporazum sa BiH, jer... MMF ne dodeljuje sredstva Bosni i Hercegovini zbog “nespremnosti za reforme”

Doskorašnji predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Bosni i Hercegovini Endrju Džuel (Andrew Jewell) izjavio je da MMF nije zaključio sporazum sa BiH, jer tamošnji lideri nisu pokazali spremnost za reforme.

Džuel je rekao da je MMF u zamenu za novac od lidera tražio reforme koje bi pomogle zemlji. „Kada su oni rekli da na te reforme ne mogu pristati, mi smo zaključili da nema sporazuma“, rekao je Džuel u intervjuu banjalučkim Nezavisnim novinarima, a prenosi Beta.

Navodeći da je uloga MMF-a da održi ekonomsku stabilnost i ubrza ekonomski rast i tako pokuša da obezbedi prosperitet za sve, Džuel je ocenio da reforme koje su tražene nisu tako neuobičajene.

„Na primer, govorili smo da želimo više transparentnosti preduzeća u državnom vlasništvu, bolje upravljanje. Tu je bilo nekog napretka, ali bilo je mnogo drugih reformi koje su vlasti u zemlji smatrale težim za primenu“, istakao je on.

„Pomenuli ste uskraćivanje novca. Mislim da bi neko sa strane mogao reći da smo to uradili. Poslednji put kada smo pozajmili sredstva, to su bili Instrumenti brze pomoći 2020. godine, a imali smo i posebnu alokaciju SDR-a, što je bilo za sve zemlje članice“, kazao je Džuel.

Prema njegovim rečima, izvan ovih dodela, vanrednih ili podrazumevanih u celom svetu, kada su u pitanju redovni programi, MMF Bosni i Hercegovini od 2016. godine nije davao novac.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...