Argentinski ministar ekonomije u SAD

Buenos Aires u novim pregovorima sa MMF-om

SvetVesti

21.8.2023 08:55 Autor: Vladimir Jokanović 0

Buenos Aires u novim pregovorima sa MMF-om Buenos Aires u novim pregovorima sa MMF-om
Argentinski ministar ekonomije i predsednički kandidat Serhio Masa (Sergio Massa) putuje u ponedeljak u SAD na razgovore sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i isplatama... Buenos Aires u novim pregovorima sa MMF-om

Argentinski ministar ekonomije i predsednički kandidat Serhio Masa (Sergio Massa) putuje u ponedeljak u SAD na razgovore sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i isplatama za refinansiranje zemlje usled devalvacije pezosa.

Osim sa zvaničnicima MMF-a, Masa će se tokom dvodnevnog boravka u Vašingtonu sastati sa američkim zvaničnicima, prenosi Bloomberg. Argentina će dobiti isplatu 7,5 milijardi dolara do kraja tekućeg meseca ukoliko Izvršni odbor MMF-a odobri ranije postignut dogovor na nižem nivou.

Masa će se u utorak sastati sa generalnom direktorkom za operacije Svetske banke, Anom Bjerde (Anna Bjerde), predsednikom Interameričke razvojne banke Ilanom Goldfajnom i zvaničnicima američkog Ministarstva finansija. Masa će se u sredu imati sastanak sa generalnom direktorom MMF-a Kristalinom Georgijevom.

Masinoj poseti Vašingtonu prethodila je primarna pobeda političkog autsajdera Havijera Mileija (Javier Milei) 13. avgusta, što je navelo vladu sa odgovori dramatičnom promenom politike, devalviranjem pezosa za oko 18 odsto i povećanjem ključnih kamatnih stopa.

Devalvacija je bila potez za koji su ekonomisti ocenili da je zakasnio, kao i da je bio nedovoljan da bi se popravila posrnula ekonomija Argentine. Devalvacija je dovela do povećanja maloprodajnih cena za 20 odsto preko noći, podstičući inflaciju koja je trocifrena.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...