Obnavljanje rezervi za otplatu duga Buenos Airesa

Argentina i Kina proširile sporazum o razmeni valuta

NovacSvet

9.1.2023 14:27 Autor: Vladimir Jokanović 0

Argentina i Kina proširile sporazum o razmeni valuta Argentina i Kina proširile sporazum o razmeni valuta
Argentina i Kina formalizovale su proširenje sporazuma o razmeni valuta (SWAP), što omogućava južnoameričkoj zemlji da poveća svoje iscrpljene devizne rezerve, saopštila je argentinska... Argentina i Kina proširile sporazum o razmeni valuta

Argentina i Kina formalizovale su proširenje sporazuma o razmeni valuta (SWAP), što omogućava južnoameričkoj zemlji da poveća svoje iscrpljene devizne rezerve, saopštila je argentinska centralna banka.

Argentinska vlada treba da obnovi rezerve kako bi pokrila trgovinske troškove i buduće otplate duga, a povećanje rezervi je ključno za otplatu velikog duga prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), prenosi Reuters.

Šefovi argentinske i kineske centralne banke „potvrdili su da je dogovor o razmeni valuta između obe institucije aktiviran i posvećen proširenju upotrebe juana na argentinskom tržištu“, navedeno je saopštenju centralne banke u Buenos Airesu. Kina je drugi najveći trgovinski partner Argentine, posle Brazila, kao i druga najvažnija destinacija za argentinski izvoz.

Predsednik Argentine Alberto Fernandez najavio je sporazum u novembru prošle godine, navodeći tada da je vredan pet milijardi dolara.

SWAP obuhvata razmenu valute za jačanje međunarodnih rezervi od 130 milijardi juana (19,17 milijardi dolara) i posebno aktiviranje od 35 milijardi juana (5,16 milijardi dolara) za kompenzaciju operacija na deviznom tržištu, navela je argentinska centralna banka.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...