Cilj južnoameričke države je da smanji deficit budžeta do 2024. godine

MMF sklopio sa Argentinom okvirni dogovor o restrukturiranju duga od 44,5 milijardi dolara

NovacSvetVesti

1.2.2022 14:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

MMF sklopio sa Argentinom okvirni dogovor o restrukturiranju duga od 44,5 milijardi dolara MMF sklopio sa Argentinom okvirni dogovor o restrukturiranju duga od 44,5 milijardi dolara
Argentina je ušla u novu krizu nakon što je vođa peronističkog bloka Maksimo Kiršner (Máximo Kirchner) najavio svoju ostavku u znak protesta zbog sporazuma... MMF sklopio sa Argentinom okvirni dogovor o restrukturiranju duga od 44,5 milijardi dolara

Argentina je ušla u novu krizu nakon što je vođa peronističkog bloka Maksimo Kiršner (Máximo Kirchner) najavio svoju ostavku u znak protesta zbog sporazuma zemlje sa Međunarodnim monetarnim fondom o restrukturiranju duga od 44,5 milijardi dolara.

Sin bivše predsednice Argentine Kristine Fernandez de Kiršner kritikovao je pritisak MMF na Argentinu da smanji državnu potrošnju i budžetski deficit, koji je nastao kada su peronisti izgubili na izborima prošle godine, piše Financial Times.

Očigledni raskol do koga je došlo u vladajućoj koaliciji pokrenuo je ozbiljna pitanja u vezi sa sposobnošću argentinskog predsednika Alberta Fernandeza (Alberto Fernández) i njegovog ministra ekonomije Martina Guzmana (Martín Guzmán) da ovaj okvirni sporazum sa MMF dopune i zaključe uz odobrenje kongresa.

Ekonomija Argentine nalazi se na silaznoj putanji. Rezerve iz inostranstva gotovo iscrpljene, inflacija je dostigla nivo iznad 50 odsto godišnje, a stopa razmene je dostigla dvostruko veći u odnosu na kontrolisani nivo. Po svemu sudeći, situacija će nastaviti da se pogoršava.

Tržišta su sa dočekala ugovor sa Međunarodnim monetarnim fondom kao praktično rešenje za trenutne probleme Argentine. Međutim, neki ekonomisti preterano kritikuju labave uslove ovog sporazuma.

Očekuje se da će deficit budžeta ove države postepeno smanjivati od 2,5 odsto BDP ove godine do 0,9 odsto 2024. godine, što će pratiti i smanjivanje količine novca koji centralna banka štampa kako bi ga finansirala.

Peronisti su od 2018. godine kritikovali odluku da MMF Argentini odobri pozajmicu od 57 milijardi dolara, navodeći da je taj novac doveo do reizbora Maurisija Makrija (Mauricio Macri) na mesto predsednika.

Prošlog meseca objavljen je izveštaj MMF koji kritikuje prvobitnu pozajmicu, 21. u istoriji Argentine, koja je postala članica fonda 1956. godine.

  • ACIKA

    2.2.2022 #1 Author

    Dug iz 1956 jos uvek nisu vratili. Strasno kroz sta prolazi ta zemlja, mi smo dobri….

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...