Procenjuje se da će neophodne mere štednje usporiti najjaču evropsku privredu

Prognoza rasta BDP Nemačke revidirana naniže, sada se očekuje 0,7 odsto u ovoj godini

EU

24.1.2024 11:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Prognoza rasta BDP Nemačke revidirana naniže, sada se očekuje 0,7 odsto u ovoj godini Prognoza rasta BDP Nemačke revidirana naniže, sada se očekuje 0,7 odsto u ovoj godini
Minhenski institut IFO smanjio je prognozu privrednog rasta za Nemačku u 2024. na 0,7 odsto, u odnosu na 0,9 odsto koliko je predviđao sredinom... Prognoza rasta BDP Nemačke revidirana naniže, sada se očekuje 0,7 odsto u ovoj godini

Minhenski institut IFO smanjio je prognozu privrednog rasta za Nemačku u 2024. na 0,7 odsto, u odnosu na 0,9 odsto koliko je predviđao sredinom decembra.

U saopštenju su obrazložili da je prognoza zasnovana na očekivanom smanjenju državne potrošnje tokom ove godine, jer se procenjuje da su neophodne dodatne konsolidacione mere.

„Sada kada je budžetski odbor nemačkog parlamenta usaglasio savezni budžet, procenjujemo da je to donelo dodatne uštede od nešto manje od 19 milijardi evra“, ocenio je Timo Volmeršozer (Wollmershäuser), šef odeljenja za prognoze u IFO-u.

Kompanije i domaćinstva će, prema njegovim rečima, podneti veći teret ili će dobiti manje olakšice, a vladina potrošnja će biti smanjena.

Mere za konsolidaciju budžeta postale su neophodne nakon što je Savezni ustavni sud Nemačke u novembru 2023. proglasio da je vladino izdvajanje neiskorišćenih kredita prvobitno namenjenih za pandemiju korona virusa njenom Fondu za klimu i transformaciju bilo neustavno i stoga ništavno, podsećaju iz IFO.

U vreme izrade IFO ekonomske prognoze u decembru, bilo je potpuno nejasno do koje mere će se smanjiti rashodi ili povećati porezi.

„Iz tog razloga je osnovna prognoza pretpostavila da će sve do tada planirane mere fiskalne politike biti sprovedene bez obzira na budžetski jaz. Pošto je takođe bilo predvidljivo da će biti potrebni dodatni napori za konsolidaciju da bi se zatvorio budžetski jaz, prognoza je uključivala scenario rizika koji je procenjivao uticaj na nemačku ekonomiju sveobuhvatnog paketa mera u iznosu od 20 milijardi evra“, objasnili su iz IFO razloge za revidiranje prognoze privrednog rasta Nemačke.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...