Nemačka softverska kompanija predstavila program restruktiranja

SAP ulaže dve milijarde evra u razvoj veštačke inteligencije

EUU fokusu

24.1.2024 09:05 Autor: Vladimir Jokanović 0

SAP ulaže dve milijarde evra u razvoj veštačke inteligencije SAP ulaže dve milijarde evra u razvoj veštačke inteligencije
Nemačka softverska kompanija SAP SE predstavila je u utorak program restruktuiranja od dve milijarde evra za 2024. godinu, koji će uticati na 8.000 zaposlenih,... SAP ulaže dve milijarde evra u razvoj veštačke inteligencije

Nemačka softverska kompanija SAP SE predstavila je u utorak program restruktuiranja od dve milijarde evra za 2024. godinu, koji će uticati na 8.000 zaposlenih, jer nastoji da se više fokusira na razvoj veštačke inteligencije.

SAP je saopštio da očekuje da će generativna veštačka inteligencija fundamentalno promeniti poslovanje kompanije i obavezao se da će uložiti više od milijardu dolara podržavajući tehnološke startapove zasnovane na veštačkoj inteligenciji preko svoje kompanije za kapital preduzeća Sapphire Ventures, prenosi Reuters.

Izvršni direktor SAP-a Kristijan Klajn (Christian Klein) rekao je da će program omogućiti kompaniji da razvija pionirske inovacije uz istovremeno poboljšanje efikasnosti poslovnih procesa.

Program restruktuiranja će se prvenstveno sprovoditi kroz programe dobrovoljnog odsustva i interne mere prekvalifikacije, saopštila je kompanija i dodala da očekuje da će 2024. godine izaći sa brojem zaposlenih „sličnim sadašnjim nivoima“.

Tehnološke kompanije, uključujući globalne gigante kao što su Google i Microsoft krenule su u talas otpuštanje poslednjih meseci, jer žele da prebace svoj fokus na softver veštačke inteligencije i automatizaciju za olakšanje posla.

SAP ima više od 105.000 zaposlenih, navedeno je na veb stranici kompanije. Troškovi restukturiranja bi se uglavnom odrazili u prvoj polovini 2024. godini, ali će doprineti 500 miliona evra operativnom profitu u 2025. godini, zbog poboljšanja efikasnosti, navodi SAP.

Operativni profit porastao je prošle godine za 13 odsto na 8,7 milijardi evra, nadmašivši predviđanja analitičara koja je naručila kompanija o povećanju od devet procenata. SAP očekuje da će profit u 2024. godini porasti između 17 i 21 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...