"evropske kompanije otkrivaće važne podatke direktnoj konkurenciji", piše u pismu upućenom Evropskoj komisiji

SAP i Siemens kritikuju nacrt EU zakona o bezbednosti podataka

EUSvet

8.5.2023 08:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

SAP i Siemens kritikuju nacrt EU zakona o bezbednosti podataka SAP i Siemens kritikuju nacrt EU zakona o bezbednosti podataka
Dve ogromne nemačke tehnološke kompanije, SAP i Siemens pridružili su se američkim gigantima u kritikovanju nacrta zakona EU o korišćenju podataka koje generišu pametni... SAP i Siemens kritikuju nacrt EU zakona o bezbednosti podataka

Dve ogromne nemačke tehnološke kompanije, SAP i Siemens pridružili su se američkim gigantima u kritikovanju nacrta zakona EU o korišćenju podataka koje generišu pametni uređaji i druga potrošna roba.

Zakonodavci EU još uvek rade na detaljima budućeg Zakona o podacima (Data Act), koji je Evropska komisija predložila prošle godine.

Nacrt zakona, koji pokriva podatke o potrošačima i kompanijama u EU, deo je skupa zakona koji imaju za cilj suzbijanje moći američkih tehnoloških giganata i podršku EU da postigne svoje digitalne i zelene ciljeve, piše agencija Reuters.

Kritike upućene s američke strane govorile su da je predloženi zakon previše restriktivan, dok nemačke kompanije kažu da bi odredba koja primorava kompanije da dele podatke sa trećim licima radi pružanja usluga naknadnog tržišta ili drugih usluga zasnovanih na podacima mogla da ugrozi poslovne tajne.

“Rizikuje da podriva evropsku konkurentnost obavezujući deljenje podataka – uključujući ključno znanje i podatke o dizajnu – ne samo sa korisnicima, već i sa trećim stranama“, napisale su kompanije u zajedničkom pismu predsednici Komisije Ursuli fon der Lajen (Ursula von der Leyen), komesarki za zaštitu konkurencije Margareti Vestager (Margrethe Vestager) i komesaru za unutrašnje tržište i industriju Tijeriju Bretonu (Thierry Breton).

“U stvari, to bi moglo značiti da će kompanije iz EU morati da otkriju podatke konkurentima iz trećih zemalja, posebno onima koji ne posluju u Evropi i protiv kojih bi zaštitne mere Zakona o podacima bile neefikasne“, kažu oni.

Među potpisnicima pisma u koje je agencije Reuters imala uvid nalaze se izvršni direktori pomenute dve kompanije, ali i direktori kompanije za medicinsku tehnologiju Brainlab, softverske kompanije DATEV i lobističke grupe DigitalEurope.

U pismu se poziva na zaštitne mere koje bi omogućile kompanijama da odbiju zahteve za deljenje podataka tamo gde su poslovne tajne, sajber bezbednost, zdravlje i bezbednost ugroženi i da se obim uređaja obuhvaćenih zakonodavstvom ne bi trebalo proširivati.

Što se tiče odredbe koja omogućava korisnicima da se prebacuju između različitih provajdera u oblaku, kompanije kažu da bi zakonodavstvo trebalo da očuva slobodu ugovora omogućavajući korisnicima i provajderima da se dogovore o ugovorima koji najbolje funkcionišu za svaki poslovni slučaj ponaosob.

 • SHALIMAR

  13.5.2023 #1 Author

  Mogu da se zale, ali oni su vec odlucili…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.