Eskalacija krize u Ukrajini

Moskva podigla borbenu gotovost nuklearnih snaga

SvetVesti

27.2.2022 20:30 Autor: Vladimir Jokanović 9

Moskva podigla borbenu gotovost nuklearnih snaga Moskva podigla borbenu gotovost nuklearnih snaga
Predsednik Rusije Vladimir Putin izdao je u nedelju naredbu Ministarstvu odbrane da prevedu snage za odvraćanje u specijalni režim borbenog dežurstva. Drugim rečima, Rusija... Moskva podigla borbenu gotovost nuklearnih snaga

Predsednik Rusije Vladimir Putin izdao je u nedelju naredbu Ministarstvu odbrane da prevedu snage za odvraćanje u specijalni režim borbenog dežurstva. Drugim rečima, Rusija je stavila u pripravnost svoje nuklearno oružje.

„Zapadne zemlje ne samo što preduzimaju neprijateljske korake protiv naše zemlje u ekonomskoj sferi, mislim na nelegitimne sankcije, što svi dobro znaju, već najviši zvaničnici vodećih zemalja NATO dozvoljavaju agresivne izjave prema našoj zemlji, stoga naređujem ministru odbrane i načelniku Generalštaba da snage ruske vojske za obuzdavanje uvedu u specijalni režim borbenog dežurstva“, izjavio je Putin, prenosi Sputnik.

Reagujući na odluku predsednika Rusije, Pentagon je saopštio da „nema razloga da sumnja“ u izveštaje da je Putin stavio svoje nuklearne snage u stanje visoke pripravnosti.

„Ovo nije samo nepotreban korak za njega, već i eskalirajući“, rekao je visoki zvaničnik američke odbrane, prenosi Financial Times.

„Ovo je zaista obrazac koji smo videli od predsednika Putina tokom ovog sukoba, koji proizvodi pretnje koje ne postoje, kako bi se opravdala dalja agresija. Globalna zajednica i američki narod treba na to da gledaju kroz tu prizmu“, navela je sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki (Jen Psaki). Ona je dodala da ni u jednom trenutku Rusija nije bila pod pretnjom NATO i Ukrajine, kao i da SAD imaju sposobnost da se odbrane.

Foto: Beta/AP

NATO je osudio odluku Rusije o stavljanju nuklearnih snaga u stanje visoke pripravnosti, i ocenio da je situacija „ozbiljna“ i „opasna“.

„Ovo je opasna retorika. Ovo je ponašanje koje je neodgovorno. Naravno, ako kombinujete ovu retoriku sa onim što (Rusija) radi na terenu u Ukrajini, ovo doprinosi ozbiljnosti situacije“, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, prenosi CNN.

On je naveo da je nuklearna pretnja deo „nove normalnosti“ od „mnogo agresivnije Rusije i da NATO saveznici moraju da nastave da pružaju podršku Ukrajini i zemljama istočne Evrope kao odgovor“. Prethodno je ministarka spoljnih poslova Liz Tras (Liz Truss) poručila da bi situacija u Ukrajini mogla da se pretvori u sukob NATO i Rusije, ukoliko Moskva ne prekine svoja dejstva.

U senci eskalacije krize na nivo nuklearne pretnje, zapadni mediji prenose da će se predstavnici Kijeva i Moskve sastati u ponedeljak ujutro na granici sa Belorusijom. Mediji prenose izjavu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da će se delegacije sastati u ponedeljak, ali da ne očekuju puno od tih pregovora.

Zapadni mediji takođe navode da Turska sada razmatra da zatvori moreuze Bosfor i Dardanele za prolaz ruskih brodova.

  • GOCA BG

    27.2.2022 #1 Author

    Ako se NATO umesa na stranu Ukrajine onda je rat svetskih razmera…

    Odgovori

  • ZVE84

    27.2.2022 #2 Author

    Ako dođe do nuklearne reakcije – neće biti pobednika… Svi gube nažalost!

    Odgovori

  • DANA

    27.2.2022 #3 Author

    Bljak,rat,dokle vise?

    Odgovori

  • Lelica

    28.2.2022 #4 Author

    Veliki mocnici nemaju pametnijih stvari samo o ratu razmisljaju. Ne odgovara im mir.

    Odgovori

  • Dzebac

    28.2.2022 #5 Author

    Podržavam Rusiju jer su do sada više puta predlagali rešenja za bezbednost koju Nato nije poštovao, približili su se granici i ljudi de brane

    Odgovori

  • MARE

    28.2.2022 #8 Author

    Eto ga Hitler 21.veka

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    1.3.2022 #9 Author

    Nadajmo se da je ovo samo pokazivanje zuba i da neće doći do njihove upotrebe.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...