Na spisku automobili i medicinska oprema

Moskva zabranila izvoz 200 proizvoda

BiznisEUSvetVesti

10.3.2022 16:27 Autor: Vladimir Jokanović 7

Moskva zabranila izvoz 200 proizvoda Moskva zabranila izvoz 200 proizvoda
Vlada Rusije sastavila je spisak robe čiji je izvoz zabranjen do kraja 2022. godine, saopšteno je u Moskvi. Spisak vlade sastavljen je na zahtev... Moskva zabranila izvoz 200 proizvoda

Vlada Rusije sastavila je spisak robe čiji je izvoz zabranjen do kraja 2022. godine, saopšteno je u Moskvi. Spisak vlade sastavljen je na zahtev ruskog predsednika Vladimira Putina u cilju odgovora Moskve na zapadne sankcije, koje su uvedene zbog pokretanja vojne intervencije u Ukrajini.

Na listi Moskve nalaze se tehnološka, telekomunikaciona i medicinska oprema, vozila, poljoprivredna mehanizacija, električna oprema – ukupno više od 200 artikala, uključujući železničke vagone i lokomotive, kontejnere, turbine, mašine za obradu metala i kamena, monitore, projektore, konzole i panele, prenose Vedomosti.

Takva mera potrebna je da bi se obezbedila stabilnost na ruskom tržištu, saopštila je ruska vlada. Navedena roba privremeno je zabranjena za izvoz iz Rusije u druge zemlje, osim u zemlje Evroazijske ekonomske unije (EAEU), Abhaziju i Južnu Osetiju.


Dozvolu za izvoz robe u ove države izdavaće nadležna ministarstva. Vlada je takođe ograničila izvoz određenih vrsta drveta iz Rusije u „neprijateljske zemlje“, a ova mera će takođe važiti do kraja tekuće godine.

Ruska vlada je 7. marta odobrila listu „neprijateljskih zemalja” kao odgovor na sankcije Zapada uvedene „u vezi sa vojnom operacijom u Ukrajini“. Spisak uključuje zemlje članice EU, kao i Australiju, Albaniju, Andoru, Veliku Britaniju (uključujući Džersi, Angvilu, Britanska Devičanska ostrva i Gibraltar), Island, Kanadu, Lihtenštajn, Mikroneziju, Monako, Novi Zeland, Norvešku, Republiku Koreju, San -Marino, Severnu Makedoniju, Singapur, SAD, Tajvan, Ukrajinu, Crnu Goru, Švajcarsku i Japan.

Prema ukazu predsednika Rusije, ograničenja neće uticati na robu i sirovine koje će Rusi, strani državljani ili lica bez državljanstva uvoziti ili izvoziti iz zemlje za ličnu upotrebu. Ranije je i Ministarstvo industrije i trgovine preporučilo ruskim proizvođačima da obustave isporuku đubriva za izvoz.

Prema navodima agencije Reuters, pre napada Rusije na Ukrajinu, proizvođač automobila Stellantis, koji u Rusiji proizvodi i prodaje brendove Peugeot, Citroen, Opel, Jeep i Fiat, nameravao da počne da izvozi ruska laka komercijalna vozila u zapadnu Evropu.

  • TINA

    10.3.2022 #1 Author

    Situacija se komplikuje. Sve manje robe za razmenu na trzistu

    Odgovori

  • GOCA BG

    10.3.2022 #2 Author

    Pametan potez Putina…

    Odgovori

  • ZVE84

    11.3.2022 #3 Author

    Normalno! Moraju obezbediti stabilnost na ruskom tržištu…

    Odgovori

  • VERA

    11.3.2022 #4 Author

    Rusija je velika sila i nece sedeti skrstenih ruku. Sasvim je opravdanobda zabrane izvoz svojih proizvoda.

    Odgovori

  • MARIJANA

    11.3.2022 #5 Author

    Ni za koga ovo nije dobro..a to sto neduzni ljudi stradaju nista..

    Odgovori

  • MAJALG

    12.3.2022 #6 Author

    Ima ovde proizvoda koji i da izvoze ne bi pravilo probleme na njihovom trzistu, ali rade da otezaju Evropi.

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    13.3.2022 #7 Author

    Očekivan potez

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...