Rast cena podstiču očekivanja da Kina ublaži mere za suzbijanje širenja korona virusa

Vrednost nafte oscilira, trgovci zabrinuti zbog recesije

SvetVesti

24.10.2022 10:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Vrednost nafte oscilira, trgovci zabrinuti zbog recesije Vrednost nafte oscilira, trgovci zabrinuti zbog recesije
Na svetskim tržištima cene nafte su prošle sedmice znatno oscilirale jer su trgovci bili zabrinuti zbog rizika od recesije sa kojim se suočava svetska... Vrednost nafte oscilira, trgovci zabrinuti zbog recesije

Na svetskim tržištima cene nafte su prošle sedmice znatno oscilirale jer su trgovci bili zabrinuti zbog rizika od recesije sa kojim se suočava svetska ekonomija, dok podsticaj cenama pruža najava smanjenja proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Prema podacima objavljenim na sajtu OilPrice, Brent naftom se trguje po ceni od 92,22 dolara, dok je ceana WTI nafte 83,70 dolara.

Naftna tržišta prošle nedelje su bila nestabilna, tako da su u toku jednog dana cene barela porasle, a već sledećeg pale.

Na evropskom tržištu cena nafte je porasla zbog skorašnjeg stupanja na snagu zabrane uvoza ruske nafte i derivata u Evropsku uniju, kao i odluka OPEC+ da od novembra smanji proizvodnju za dva miliona barela dnevno, piše agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Podsticaj cenama pružaju i očekivanja trgovaca da Kina ublaži stroge mere suzbijana virusa Covida-19 i podstakne potrošnju goriva.

Kina je najveći svetski uvoznik sirove nafte, a ove je godine istrajala u strogim merama za suzbijanje pandemije, što je zakočilo poslovnu i ekonomsku aktivnost i smanjilo potražnju za gorivom.

S druge strane, pritisak na cene je posledica strahovanja trgovaca od slabljenja potražnje, s obzirom na to da mnogim zemljama preti recesija.

Naime, kako bi suzbile visoku inflaciju, većina centralnih banaka u svetu podiže kamatne stope, što usporava rast privrede, a time i potražnje za “crnim zlatom”.

Nakon što su prošle godine cene nafte skočile više od 50 odsto, zahvaljujući oporavku ekonomija od korona virusa, od početka ove godine porasle su gotovo 20 odsto, što je najviše posledica rata u Ukrajini.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...