Ulagači prate pad cena gasa u Velikoj Britaniji i Holandiji

Cena nafte na londonskom tržištu blizu 93,5 dolara

SvetVesti

20.10.2022 11:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Cena nafte na londonskom tržištu blizu 93,5 dolara Cena nafte na londonskom tržištu blizu 93,5 dolara
Cene nafte stabilizovale su se u sredu iznad 90 dolara budući da ulagači prate pad zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koji ukazuje na... Cena nafte na londonskom tržištu blizu 93,5 dolara

Cene nafte stabilizovale su se u sredu iznad 90 dolara budući da ulagači prate pad zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koji ukazuje na tesno snabdevanje, nagoveštaje slabosti kineske ekonomije i pad cena gasa u Evropi. Na današnjem trgovanju se beleži rast.

Vrednost barela Brent nafte trenutno je 93,41 dolar. Barelom WTI nafte trguje se po ceni od 86,88 dolara, navodi se na sajtu OilPrice.

Nestabilnost na tržištima uzrokovana je informacijom da bi američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) mogao da plasira na tržište još barela iz strateških rezervi kako bi obuzdao rast cena pre izbora za Kongres, prenosi agencija Mina.

Pritisak na cene vršio je i ovonedeljni pad veleprodajnih cena gasa u Velikoj Britaniji i Holandiji zbog blagih temperatura, punih skladišta i velikog broja tankera s tečnim prirodnim gasom (LNG).

„Izgledi za evropske cene gasa u predstojećim mesecima su pogoršani, a s njima i izgledi za prelaz s gasa na naftu“, rekao je analitičar kompanije PVM Stven Brenok (Stephen Brennock).

Kina je ove nedelje iznenadila odlaganjem objave podataka o bruto domaćem proizvodu (BDP) u trećem tromesečju, pa ulagači strahuju da će izveštaj pokazati slab rast aktivnosti.

Međutim, javljaju se naznake oživljavanja kineske potražnje, pa su tako privatna rafinerija Zhejiang Petrochemical (ZPC) i državna ChemChina dobile dodatne uvozne kvote.

Cene podstiče i stupanje na snagu u evropskog embarga na rusku naftu i derivate, u decembru, odnosno februaru, i smanjenje proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika, koje je najavljeno za novembar.

Podsticaj cenama pružio je i prošlonedeljni pad zaliha sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama za oko 1,3 miliona barela, prema tržišnim izvorima koji se pozivaju na brojke Američkog instituta za naftu.

U odvojenom izveštaju Organizacije zemalja izvoznica nafte objavljeno je da je barel korpe nafte njenih članica u ponedeljak koštao 92,16 dolara.

  • kaćica

    20.10.2022 #1 Author

    Cene samo rastu

    Odgovori

  • MAJALG

    23.10.2022 #2 Author

    Koliko je nepredvidivo trziste naftnih derivata, tesko ce se konsolidovati u skorije vreme.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...