U fokusu trgovaca odluke kineske centralne banke

Cena nafte raste iznad 92 dolara

SvetVesti

18.10.2022 09:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cena nafte raste iznad 92 dolara Cena nafte raste iznad 92 dolara
Cene nafte porasle su u ponedeljak na međunarodnim tržištima prema 93 dolara, budući da je podsticajna monetarna politika Kine prevladala u odnosu na zabrinutost... Cena nafte raste iznad 92 dolara

Cene nafte porasle su u ponedeljak na međunarodnim tržištima prema 93 dolara, budući da je podsticajna monetarna politika Kine prevladala u odnosu na zabrinutost da bi visoka inflacija i troškovi energije mogli gurnuti svetsku privredu u recesiju. Na jutarnjem trgovanju beleži se neznatan pad.

Prema podacima objavljenim na sajtu OilPrice, na londonskom tržištu cena barela trenutno iznosi 92,14 dolara, dok je vrednost barela na američkom tržištu 86,02 dolara.

Trgovci su se početkom nedelje fokusirali na mere kojima kineska centralna banka nastoji da podrži privredu usporenu strogom vladinom politikom nulte tolerancije na virus Covid-19, prenosi agencija Mina.

Kineska centralna banka je u ponedeljak produžila rok otplate srednjoročnih kredita i zadržala kamatne stope na dosadašnjem nivou, drugi mesec zaredom, signalizirajući da namerava nastaviti s podsticajnom monetarnom politikom.

Peking će istovremeno znatno povećati kapacitete za domaće snabdevanje energijom i pojačati kontrolu rizika u snabdevanju ključnim sirovinama poput ugljenika, nafte, gasa i struje, rekao je visoki zvaničnik uprave za energetiku.

Kineski zavod za statistiku trebalo bi ove nedelje da objavi podatke o trgovini i bruto domaćem proizvodu (BDP) u trećem tromesečju. Izveštaj o ekonomskoj aktivnosti mogao bi pokazati oporavak u odnosu na prethodno tromesečje. Međutim, ovo bi mogla biti najlošija godina u skoro pola veka, napominje Reuters.

Značajniji rast cena nafte zakočili su jaki dolar i očekivanja da bi Federalne rezerve (Fed) mogle ponovo podići ključne kamatne stope.

Predsednik kancelarije Feda u Sent Luisu Džejms Bulard (James Bullard) prošle nedelje je izjavio da je inflacija postala „razorna“ i da ju je teško kontrolisati, što po njemu opravdava brže podizanje kamatnih stopa za tri četvrtine procentnog poena.

Inflacija u SAD ne popušta, a u Evropskoj uniji rast bi trebalo da oslabi na 0,5 odsto, rekla je u ponedeljak zvaničnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Gita Gopinat (Gopinath).

Iz Organizacije zemalja izvoznica nafte odvojeno je objavljeno da je barel korpe nafte njenih članica u petak pojeftinio 51 cent, na 94,17 dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...