izgradnja naftovoda do mađarske ili albanije za sada samo ideja

Mihajlović: Nije ugrožena stabilnost snabdevanja sirovom naftom i naftnim derivatima

Vesti

10.10.2022 15:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Mihajlović: Nije ugrožena stabilnost snabdevanja sirovom naftom i naftnim derivatima Mihajlović: Nije ugrožena stabilnost snabdevanja sirovom naftom i naftnim derivatima
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da ne postoji opasnost od nestašica naftnih derivata na srpskom tržištu i da novi... Mihajlović: Nije ugrožena stabilnost snabdevanja sirovom naftom i naftnim derivatima

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da ne postoji opasnost od nestašica naftnih derivata na srpskom tržištu i da novi paket sankcija EU kojim se zabranjuje uvoz ruske sirove nafte neće uticati na stabilnost snabdevanja.

Ona je naglasila da je uvoz sirove nafte preko Jadranskog naftovoda (Janaf) najisplativija i najodrživija opcija za Srbiju, navodi se u saopštenju.

„Sa stanovišta snabdevanja naftom našeg tržišta neće biti problema, jer smo i do sada uvozili sirovu naftu iz drugih zemalja preko Jadranskog naftovoda, ne samo rusku. Naftna industrija Srbije (NIS) je jedini uvoznik sirove nafte i nastaviće da snabdeva rafineriju u Pančevu potrebnim količinama, a razlikovaće se proporcija“, rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da Srbija ima oko 20 odsto domaće nafte, a da će ostalih 80 odsto nafte biti od drugih dobavljača, prenosi Beta.

„NIS ima dogovor da ono što je poručio, a ruska je nafta, prolazi kroz Janaf do 5. decembra. Posle tog datuma će kroz isti naftovod nastavljati da uvozi nerusku naftu. To nije ništa novo za nas i mi smo znali za ovakav scenario. Ono što je važno je da ćemo svakako imati dovoljne količine sirove nafte“, rekla je ministarka.

Mihajlović je izjavila da je izgradnja naftovoda do Mađarske mogućnost koju je i Ministarstvo rudarstva i energetike uvrstilo u svoj investicioni plan, ali da je potrebno uraditi analize i videti da li postoji ekonomska opravdanost za to.

„Najodrživije i najekonomičnije za Srbiju je da sirovu naftu dobija preko Janafa, to je i dalje najbolja opcija za nas, a izgradnja naftovoda do Mađarske, što je prva varijanta i koja bi koštala izmedju 70 i 180 miliona evra, ili do Albanije, preko Severne Makedonije, što predstavlja drugu opciju, za sada su samo mogućnosti“, rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da je potrebno napraviti studiju izvodljivosti da se vidi da li je i koliko ekonomski isplativo ulagati u takve projekte.

„Sve drugo su idejna rešenja, nema opipljive analize, nisu donete nikakve odluke, to je samo potencijalna mogućnost da imamo različite rute snabdevanja naftom“, rekla je Mihajlović.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...