Nove neprilike na tržištu "crnog zlata"

Moguće zatvaranje ruskog naftovoda zbog kvara

SvetVesti

23.3.2022 09:11 Autor: Vladimir Jokanović 1

Moguće zatvaranje ruskog naftovoda zbog kvara Moguće zatvaranje ruskog naftovoda zbog kvara
Rusija bi mogla da smanji obim isporuka nafte ukoliko se utvrdi da je oštećen naftovod od Kaspijskog jezera do Crnog mora, najavio je Kaspijski... Moguće zatvaranje ruskog naftovoda zbog kvara

Rusija bi mogla da smanji obim isporuka nafte ukoliko se utvrdi da je oštećen naftovod od Kaspijskog jezera do Crnog mora, najavio je Kaspijski cevovodni konzorcijum (CPC). To bi moglo da utiče na porast cena nafte koje su mirovale u poslednja 24 sata.

U slučaju da je neophodna popravka na objektima oštećenim olujom to bi bi značilo da bi bila obustavljena isporuka oko milion barela nafte dnevno u trajanju od dva meseca, rekao je direktor kompanije Nikolaj Gorban, prenosi Financial Times, pozivajući se na TASS.

CPC proverava dve udaljene privezne jedinice, a prema rečima Gorbana, sve dok su one u funkciji isporuke će se obavljati redovno, ali ako tokom testiranja budu otkriveni kvarovi, transport nafte mogao bi da bude zaustavljen, prenose RIA Novosti.


Analitičari postavljaju pitanje o vremeni prijavljenog oštećenja od oluje, budući da nijedan od zapadnih partnera gasovoda nije bio u mogućnosti da pregleda objekte. CPC je saopštio da bi „trenutni uslovi na tržištu“ otežali popravku, a to se, prema FT, tumači kao podsećanje na zapadne sankcije.

Do najave o eventualnom prekidu isporuka nafte dolazi uoči puta američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) u Evropu, gde se očekuje da će države članice EU razmatrati uvođenje sankcija ruskom naftnom sektoru, kao što su to već učinile SAD, zbog ruskog napada na Ukrajinu.

Naftovod, koji se proteže 1.500 kilometara od velikog naftnog polja Tenzig u zapadnom Kazahstanu do luke Novorosijsk na ruskoj obali Crnog mora, uključuje naftu koju proizvode američki Chevron i Exxom Mobil. Ukupan kapacitet gasovoda je oko 1,4 miliona barela nafte dnevno, što je oko 2,5 odsto globalne trgovine naftom na moru.

Putem naftovoda CPC teče oko dve trećine nafte koju izvozi Kazahstan. Izvršna naredba Bajdenove administracije o zabrani uvoza ruske nafte u SAD, izuzima naftu koja teče kroz CPC, jer je reč o nafti koja dolazi iz Kazahstana.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...