Krizu izazvali militanti Huti koji su napali brodove

Tesla u Berlinu zaustavlja većinu proizvodnje zbog poremećaja u Crvenom moru

SvetU fokusu

12.1.2024 10:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Tesla u Berlinu zaustavlja većinu proizvodnje zbog poremećaja u Crvenom moru Tesla u Berlinu zaustavlja većinu proizvodnje zbog poremećaja u Crvenom moru
Tesla će zaustaviti većinu proizvodnje automobila u svojoj fabrici u blizini Berlina od 29. januara do 11. februara, saopštila je kompanija u četvrtak, navodeći... Tesla u Berlinu zaustavlja većinu proizvodnje zbog poremećaja u Crvenom moru

Tesla će zaustaviti većinu proizvodnje automobila u svojoj fabrici u blizini Berlina od 29. januara do 11. februara, saopštila je kompanija u četvrtak, navodeći nedostatak komponenti zbog pomeranja ruta transporta zbog napada na brodove u Crvenom moru.

Delimično zaustavljanje proizvodnje je dokaz da je kriza na Crvenom moru, koju su izazvali militanti Huti koje podržava Iran, koji su napali brodove u znak solidarnosti sa palestinskom islamističkom grupom Hamas koja se bori protiv Izraela u Gazi, pogodila najveću ekonomiju Evrope, piše seebiz.eu.

Američki proizvođač električnih vozila prva je kompanija koja je najavila obustavu proizvodnje zbog poremećaja. Mnoge kompanije, uključujući Geely, drugog najvećeg proizvođača automobila u Kini po prodaji, i švedsku kompaniju za kućni nameštaj Ikea, upozorile su na kašnjenje isporuke.

„Oružani sukobi u Crvenom moru i povezana pomeranja saobraćajnih ruta između Evrope i Azije preko Rta dobre nade takođe utiču na proizvodnju u Gruenhajdu“, navodi Tesla u saopštenju i dodaje da značajno duže vreme transporta stvara jaz u lancima snabdevanja.

Analitičari očekuju da bi posledice sukoba na Crvenom moru mogli da trpe i drugi proizvođači automobila.

„Oslanjanje na toliko ključnih komponenti iz Azije, a posebno Kine, bila je potencijalna slaba tačka u lancu snabdevanja bilo kog proizvođača automobila. Tesla se u velikoj meri oslanja na Kinu za komponente baterija, koje treba da se transportuju u Evropu preko Crvenog mora, konstantno stavljajući proizvodnju u opasnosti“, rekao je Sem Fiorani, potpredsednik AutoForecast Solutions, koji prati lance snabdevanja i proizvodnju automobila.

„Ne možete da verujete da su oni jedini koji su razmišljali o problemu“, rekao je on.

Ispad predstavlja dodatni pritisak na Teslu u trenutku kada se takođe bori sa radnim sporom sa švedskim sindikatom IF Metall oko potpisivanja kolektivnog ugovora, što je izazvalo štrajkove simpatija brojnih sindikata širom nordijskog regiona.

Sindikalni radnici u Hidro Ektrusions, podružnici norveške aluminijumske i energetske kompanije Hidro, obustavili su rad na komponentama za Tesla automobile 24. novembra. Radnici su članovi IF Metall.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...