električna vozila činila 24 procenta prodaje

Kineski izvoz automobila porastao za 64 odsto

AutomobiliSvetU fokusu

11.1.2024 19:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kineski izvoz automobila porastao za 64 odsto Kineski izvoz automobila porastao za 64 odsto
Kineski izvoz automobila porastao je za 63,7 odsto u 2023. godini, dok se domaća prodaja podstaknuta državnim subvencijama na kraju godine povećala za 4,2 odsto,... Kineski izvoz automobila porastao za 64 odsto

Kineski izvoz automobila porastao je za 63,7 odsto u 2023. godini, dok se domaća prodaja podstaknuta državnim subvencijama na kraju godine povećala za 4,2 odsto, saopštilo je u četvrtak Kinesko udruženje proizvođača automobila.

Porast izvoza, na 4,1 milion, mogao bi da postavi Kinu iznad Japana kao svetskog izvoznika automobila broj jedan, prenosi Beta.

Kineski proizvođači automobila su snažno povećali izvoz zbog potrebe za rastom kako kineska ekonomija usporava. Oni su takođe drastično povećali investiranje u električna vozila, dok su vladine subvencije transformisale Kinu u najveće svetsko tržište električnih vozila, čak i kada je ukupna prodaja automobila stagnirala.

Prodaja automobila u Kini iznosila je 21,9 miliona automobila prošle godine, što je pad u odnosu na vrhunac od oko 24 miliona u 2017. godini.  Bum u prodaji na ruskom tržištu pomogao je da se poveća kineski izvoz 2023. godine, pošto su se evropski i japanski proizvođači povukli zbog rata u Ukrajini.

Kinesko Udruženje putničkih automobila saopštilo je ranije ove nedelje da potražnja u Rusiji i susednim zemljama usporava i budući rast izvoza zavisiće od širenja prodaje električnih vozila u inostranstvu kao što su tržišta u jugoistočnoj Aziji, Evropi i Australiji.

Udruženje proizvođača ne daje podatke o prodaji električnih vozilia, ali podaci koje je objavilo Udruženje putničkih automobila pokazuju da su električna vozila činila 24 odsto prodaje novih automobila u Kini tokom 2023. godine, skok u odnosu na 12 odsto u 2021. godini. 

Agencija Fitch Rating je u prošlomesečnom izveštaju rekla da očekuje da će udeo vozila na nove vrste pogona, uključujući hibride, u ukupnoj prodaji u Kini porasti na 42-45 odsto u 2024. godini, a takođe predviđa da će izvoz porasti za 20 do 30 odsto ove godine.

Kinesko udruženje proizvođača saopštilo je da je ukupna prodaja svih vozila, u zemlji i inostranstvu, uključujući kamione i autobuse, dostigla prekretnicu od 30 miliona jedinica u 2023. godini, što je porast od 12 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...