Na globalnom tržištu energenata nema rezervnih količina

Putin: Evropa nema alternativu ruskom gasu, tražimo nova tržišta na jugu i istoku

BiznisSvetVesti

14.4.2022 18:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Putin: Evropa nema alternativu ruskom gasu, tražimo nova tržišta na jugu i istoku Putin: Evropa nema alternativu ruskom gasu, tražimo nova tržišta na jugu i istoku
Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da Evropa trenutno nema alternativu ruskim isporukama gasa i da će svaki pokušaj da se odustane od tih... Putin: Evropa nema alternativu ruskom gasu, tražimo nova tržišta na jugu i istoku

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da Evropa trenutno nema alternativu ruskim isporukama gasa i da će svaki pokušaj da se odustane od tih isporuka imati ogromne, negativne posledice po ekonomiju kontinenta.

„Razumna zamena za Evropu jednostavno ne postoji“, rekao je Putin u televizijskom govoru otvarajući sastanak o aktuelnim izazovima za ruske energetske kompanije, prenosi Bloomberg.

„Na globalnom tržištu jednostavno nema rezervnih količina, a isporuke iz drugih zemalja, pre svega iz Sjedinjenih Američkih Država, koje mogu biti poslate u Evropu, koštaće potrošače višestruko više“, istakao je ruski predsednik.

Upozorenje dolazi dok evropske kompanije i vlade razmatraju kako da odgovore na Putinovu odluku da počnu da plaćaju svoj gas u rubljama, jer rizikuju isporuku ukoliko to ne učine.

Evropska komisija je saopštila da bi prelazak na rusku valutu prekršio sankcije uvedene Moskvi nakon invazije na Ukrajinu. Kompanije imaju samo nekoliko nedelja da odluče šta da rade: uredba se primenjuje na isporuke u aprilu, a većina tih plaćanja dospeva u maju.

Gasovodne cevi
Foto: Pixabay.com

Ranije ovog meseca Putin je upozorio da bi svako odbijanje plaćanja u rubljama dovelo do prekida isporuka energenata.

Na sastanku u četvrtak, Putin nije ponovio svoja upozorenja o bilo kakvim potencijalnim prekidima, ali je rekao da njegova vlada vidi „probleme sa plaćanjem ruskih izvoznih energenata, jer banke iz neprijateljskih država odlažu transfere novca“.

Banka Rusije je predložila formiranje radne grupe za razmatranje pitanja kliringa, rekao je Putin.

U međuvremenu, Rusija će raditi na tome da se odvikne od oslanjanja na kupce energije sa Zapada, rekao je Putin, i dodao da traže nova tržišta.

„Pretpostavljamo da će se u doglednoj budućnosti zalihe energije na zapadu smanjiti. Zbog toga je važno da učvrstimo trend proteklih nekoliko godina i korak po korak preusmerimo naš izvoz na brzo rastuća tržišta juga i istoka“, rekao je Putin.

On je u završnoj reči pozvao na proširenje ruskih izvoznih mreža nafte i gasa i povećanje kapaciteta arktičkih i pacifičkih naftnih luka. Naložio je vladi da do 1. juna pripremi plan izgradnje dodatne infrastrukture.

Preusmeravanje tokova ruskog prirodnog gasa iz Evrope u Aziju nije moguće jer nacionalni sistemi cevovoda na istoku i zapadu rade nezavisno. Gazprom PJSC razmatra izgradnju interkonektora ako potpiše treći ugovor o snabdevanju sa Kinom.

  • GOCA BG

    14.4.2022 #1 Author

    Ovde je cela Evropa na gubitku,Rusija ne…

    Odgovori

  • JANA

    14.4.2022 #2 Author

    Sa partnerima na istoku nema zime za Rusiju ,samo se pitam da li ce EU moci da izdrzi ,videcemo do zime ima vremena

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    15.4.2022 #3 Author

    Činjenica je da će se Rusija lakše organizovati sa izvozom energenata nego Evropa sa nabavkom novih izvora.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    15.4.2022 #4 Author

    ali i dalje prodaje Nemcimaa gas kako kaže stara poslovica “ para vrti gde burgija neće“

    Odgovori

  • MAJALG

    17.4.2022 #5 Author

    Svestan je covek sta govori, sve su ovo cinjenice koje su lako dokazive i koje ce vrlo brzo postati realnsot kada se urusi EU…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...