Smanjenje ruske proizvodnje katapultiralo bi vrednost "crnog zlata"

JPMorgan: Cena nafte mogla bi dostići 190 dolara

AnalizaInfrastrukturaPoslovanje

3.7.2022 08:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

JPMorgan: Cena nafte mogla bi dostići 190 dolara JPMorgan: Cena nafte mogla bi dostići 190 dolara
Analitičari banke JPMorgan procenjuju da bi cena nafte mogla dostići 190 dolara ako bi se ruska proizvodnja crnog zlata smanjila za tri miliona barela.... JPMorgan: Cena nafte mogla bi dostići 190 dolara

Analitičari banke JPMorgan procenjuju da bi cena nafte mogla dostići 190 dolara ako bi se ruska proizvodnja crnog zlata smanjila za tri miliona barela.

U još gorem scenariju, ako bi Rusija smanjila svoju proizvodnju za pet miliona barela, mogli bismo videti naftu na neverovatnih 380 dolara, što bi bilo pogubno za globalnu ekonomiju, koja se ionako bori sa najvećom inflacijom u poslednje četiri decenije uz sadašnje cene nafte (oko 110 dolara), prenosi SEEbiz.

Rusija bi sebi, s obzirom na svoju snažnu fiskalnu poziciju, mogla priuštiti, ocenjuju, da smanji dnevnu proizvodnju za pet miliona barela, a da njena ekonomija ne pretrpi preveliku štetu, napisali su analitičari, a prenosi Bloomberg. No, za veliki deo ostatka sveta taj bi potez mogao biti „strašan“.

Nestanak tri miliona barela nafte dnevno sa svetskog tržišta mogao bi cenu na londonskoj berzi dovesti na 290 dolara po barelu, dok bi najcrnji scenario smanjenja od pet miliona barela vodio ceni od 380 dolara.

Zemlje članice G7 rade, naime, na razradi komplikovanog mehanizma koji bi ograničio cenu koju ruska nafta može postići, a razlog tome je da se pojača pritisak na rusku ratnu mašineriju u Ukrajini.

„Verovatno je da bi se, u slučaju ograničenja cene, Rusi odlučili na osvetu smanjivanjem proizvodnje kako bi Zapadu naneli bolan udarac. Trenutna napetost na globalnom tržištu nafte je na ruskoj strani“, smatraju analitičari JP Morgan Chase-a u belešci poslatoj svojim klijentima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...