Pad cena zbog jakog dolara i novih zatvaranja u Kini

Nafta pojeftinila na ispod 100 dolara za barel

SvetVesti

13.7.2022 08:53 Autor: Vladimir Jokanović 2

Nafta pojeftinila na ispod 100 dolara za barel Nafta pojeftinila na ispod 100 dolara za barel
Globalna referentna cena nafte Brent oslabila je u utorak za sedam dolara i spustila se ispod 100 dolara po barelu, prvi put za tri... Nafta pojeftinila na ispod 100 dolara za barel

Globalna referentna cena nafte Brent oslabila je u utorak za sedam dolara i spustila se ispod 100 dolara po barelu, prvi put za tri meseca. Cena nafte Brent u sredu ujutru (CET) iznosila je 99,20 dolara po barelu, dok se američkom sirovom naftom WTI trgovalo po ceni od 95,55 dolara za barel.

Oštar pad cena prouzrokovan je jačanjem dolara, novim zatvaranjima u Kini zbog suzbijanja širenja virusa Covid-19 i sve većeg straha od globalnog ekonomskog usporavanja. Pogoršani ekonomski izgledi u Kini zbog novog talasa korona virusa, ključni su uzrok pada cena, jer je Kina najveći svetski uvoznik nafte, i najveći potrošač posle SAD, prenosi New York Times.

Pored toga, iako potražnja verovatno slabi, zalihe su izdržale napore izazvane zapadnim sankcijama Rusiji, koja je pronašla nova tržišta za svoju naftu i naftne derivate u Kini, Indiji i Južnoj Americi. Analitičari ocenjuju da su prošli najteža iskušenja na tržištu i da sada sledi rast zaliha nafte i period umerenih cena.

Oštar pad cena usledio je nakon mesec dana nestabilnog trgovanja u kojem su investitori prodali pozicije zbog zabrinutosti da će agresivno povećanje kamatnih stopa u cilju zaustavljanja inflacije podstaći ekonomski pad koji će oslabiti potražnju za naftom, prenosi Reuters. Takođe, došlo je do značajnog porasta zaliha nafte u SAD.

Indeks dolara, koji prati vrednost valute u odnosu na korpu od šest valuta, takođe se popeo u utorak na 108,56 što je najviši nivo od oktobra 2002. godine. Budući da je cena nafte uglavnom izrađena u dolarima, to ovu robu čini skupljom za vlasnike drugih valuta. Investitori takođe imaju tendenciju da gledaju na dolar kao na sigurno utočište tokom nestabilnosti tržišta.

  • MAJALG

    13.7.2022 #1 Author

    Konacno da docekamo da cena padne na ispod 100dolara po barelu, videcemo kakav ce se trend nastaviti u narednom periodu.

    Odgovori

  • NINICA

    5.11.2022 #2 Author

    Konačno da je cena pala ispod ispod 100 dolara po baleru. Samo napred!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...