Cene ponovo u blagom rastu

Trgovci naftom oprezni zbog kaspijskog cevovoda i najave recesije

SvetVesti

8.7.2022 09:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Trgovci naftom oprezni zbog kaspijskog cevovoda i najave recesije Trgovci naftom oprezni zbog kaspijskog cevovoda i najave recesije
Cene nafte porasle su tokom jučerašnjeg dana i u jutrošnjem trgovanju, budući da je tesno snabdevanje nadjačalo strahove od pada aktivnosti u svetskoj ekonomiji,... Trgovci naftom oprezni zbog kaspijskog cevovoda i najave recesije

Cene nafte porasle su tokom jučerašnjeg dana i u jutrošnjem trgovanju, budući da je tesno snabdevanje nadjačalo strahove od pada aktivnosti u svetskoj ekonomiji, koji bi naštetio potražnji. U ovom trenutku naftom WTI trguje se po ceni od 102,6 dolara po barelu, a severnomorska Brent nafta je 105 dolara, prema podacima sa portala OilPrice.

Trgovce je i u četvrtak mučio strah od recesije, koji je u utorak spustio cene nafte za više od deset dolara po barelu, budući da bi pad aktivnosti značio i slabiju potražnju za energentima, piše Mina. Ipak, i sa ovim skokom cena se nije vratila na nivo od pre utorka.

Trgovinu je obeležila nervoza koja se ogledala u oscilacijama cena u rasponu od minus dva do plus jedan dolar.

Trgovci proveravaju i hoće li Caspian Pipeline Consortium (CPC) obustaviti isporuke nafte nakon što mu je ruski sud rekao da na 30 dana obustavi aktivnosti zbog zagađenja okoline.

U sredu je CPC je i dalje isporučivao naftu gasovodom koji doprema oko jedan odsto globalne ponude.

Zvanični Vašington je nagovestio da bi snabdevanje moglo ostati ograničeno i u narednom periodu, budući da je u sredu postrožio sankcije Iranu, pojačavajući pritisak na Teheran u pregovorima o oživljavanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine.

SAD su se povukle iz sporazuma za vreme predsedničkog mandata Donalda Trampa (Trump).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...