Posledice straha od recesije u SAD

Cene nafte naglo potonule u jednom danu

NovacSvetVesti

6.7.2022 10:19 Autor: Vladimir Jokanović 2

Cene nafte naglo potonule u jednom danu Cene nafte naglo potonule u jednom danu
Cene nafte porasle su u sredu ujutru (CET) za više od dva odsto nakon što su u utorak naglo pale usled rastuće zabrinutosti investitora... Cene nafte naglo potonule u jednom danu

Cene nafte porasle su u sredu ujutru (CET) za više od dva odsto nakon što su u utorak naglo pale usled rastuće zabrinutosti investitora zbog recesije u SAD, koja bi mogla da prouzrokuje pad potražnje za naftom. Cena američke sirove nafte WTI (West Texas Intermediate) pala je u utorak za više od 10 odsto na 99,50 dolara za barel.

Severnomorska nafta Brent takođe je u utorak izgubila više od 10 odsto cene, dostižući najniži nivo od kraja aprila,101,10 dolara za barel. Nafta WTI poslednji put je koštala manje od 100 dolara za barel 11. maja, prenosi CNN. Benzin na pumpama u Americi takođe je pojeftinio, a njegova prosečna cena je 4,80 dolara za galon.

Sve veći strah od recesije glavni je pokretač najnovijeg pada cena naftnih fjučersa, ocenjuju analitičari. Do nedavno, investitori su verovali da tržišne sile drže cenu nafte visoko, a sada postoji veliki rizik od pada cena u vezi sa rizikom od recesije, koji raste poslednjih nedelja.

Nafta Brent koštala je 8. juna 123,58 dolara za barel, a nafta WTI 121,11 dolara. Nakon tog vrhunca pokazalo se da je su potrošačke cene dostigle maksimalne vrednosti za poslednje četiri decenije, zbog čega su američke Federalne rezerve povećale kamatne stope za 0,75 odsto kako bi obuzdale dalji rast cena. To je podstaklo očekivanja da će agresivni potezi centralne banke ohladiti ekonomiju i dovesti do gubitka radnih mesta.

Analitičari ističu da ništa ne ubija potražnju za naftom kao recesija, koja smanjuje ekonomsku aktivnost u celini. Manji broj zaposlenih znači i manje vožnji do posla i drugih destinacija, a to rezultira padom potražnje za naftom.

Prethodni put kada je benzin u SAD bio preskup bilo je tokom krize u julu 2008. godine. U narednih pet meseci tri miliona Amerikanaca ostalo je bez posla, a cena benzina pala je za 60 odsto na 1,62 dolara za galon.

Cene nafte u sredu ujutru delimično su nadoknadile gubitke od utorka. Cena nafte Brent porasla je na više od 105 dolara za barel, a cena nafte WTI na više od 101 dolar po barelu, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta, Oil Price.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...