tržišta drmaju Strah od recesije s jedne strane i rusko smanjivanje proizvodnje s druge

Cene nafte pale ispod 105 dolara po barelu

SrbijaVesti

12.7.2022 07:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cene nafte pale ispod 105 dolara po barelu Cene nafte pale ispod 105 dolara po barelu
Cene nafte pale su u ponedeljak na međunarodnim tržištima ispod 105 dolara po barelu budući da je među trgovcima ponovo prevladao strah od širenja... Cene nafte pale ispod 105 dolara po barelu

Cene nafte pale su u ponedeljak na međunarodnim tržištima ispod 105 dolara po barelu budući da je među trgovcima ponovo prevladao strah od širenja virusa Covid-19 u Kini i pada potražnje, potisnuvši u drugi plan ograničenu ponudu.

Na londonskom tržištu je cena barela bila 2,08 dolara niža nego na prethodnom zatvaranju i iznosila je 104,94 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,55 dolara nižoj ceni, od 102,24 dolara, prenosi Mina.

Jutros je barel WTI sirove nafte koštao 102,2 dolara po barelu, a Brenta 105,0, prema uponderisanim podacima sa portala OilPrice.

Tržišta je na početku sedmice uzdrmala vest da je Kina u Šangaju otkrila prvi slučaj jako zarazne podvarijante omikrona i da je broj novih slučajeva zaraze u najvećem kineskom gradu skočio s 52 na 63. Otkriće nove podvarijante i najveći broj novih slučajeva zaraze u Šangaju tokom jednog dana od maja mogli bi dovesti do novog kruga testiranja, što bi naštetilo potražnji za gorivom.

“Tržište samo reaguje na vesti, a najviše pažnje privukla je do sada Kina“, rekao je analtičar Commonwealth Banke Vivek Dar (Vivek Dhar).

Trgovci su i dalje nervozni zbog planova zapadnih zemalja kojima bi trebalo da se ograniče cene ruske nafte. Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je da bi nove sankcije mogle izazvati „katastrofalne“ posledice na globalnom energetskom tržištu.

Tržište je razapeto između straha od moguće obustave snabdevanja iz Rusije i pretnje recesije, konstatovali su analitičari američke investicione banke JP Morgan.

„Makro rizici sada prete s dvije strane. Uzvratni udarac u vidu smanjenja ruskog izvoza nafte za tri miliona barela dnevno uverljiva je pretnja i ako bude realizovana, podignuće cene sirove nafte na londonskom tržištu na otprilike 190 dolara po barelu“, saopštila je banka.

U JP Morganu su naveli da, s druge strane, u slučaju znatno slabijeg rasta potražnje u recesionim scenarijima cena sirove nafte iznosila bi na londonskom tržištu u proseku oko 90 dolara po barelu u slučaju blage recesije i 78 USD po barelu u scenariju ozbiljnijeg pada.

Pitanje je i koliko će još dugo nafta iz Kazahstana stizati preko Kaspijskog naftovodnog konzorcijuma (CPC), kojim se transportuje jedan odsto svetske nafte, budući da je ruski sud u ponedeljak poništio raniju presudu o obustavi protoka nafte na mesec dana.

Zbog praznika u muslimanskom svetu OPEC ni u ponedjeljak nije objavio cenu barela referentne korpe nafte svojih članica. Prošle srede koštao je 114,3 dolara po barelu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...