američki predsednik u poseti Bliskom istoku

Bajdenova prilika za pokajanje i naftni dogovor sa Rijadom

AnalizaSvetU fokusuVesti

13.7.2022 14:22 Autor: Vladimir Jokanović 4

Bajdenova prilika za pokajanje i naftni dogovor sa Rijadom Bajdenova prilika za pokajanje i naftni dogovor sa Rijadom
Američki predsednik Džo Bajden stiže u sredu u Saudijsku Arabiju započinjući svoju prvu turneju po Bliskom istoku u svojstvu prvog čoveka Sjedinjenih Američkih Država.... Bajdenova prilika za pokajanje i naftni dogovor sa Rijadom

Američki predsednik Džo Bajden stiže u sredu u Saudijsku Arabiju započinjući svoju prvu turneju po Bliskom istoku u svojstvu prvog čoveka Sjedinjenih Američkih Država. Njegova lista ciljeva uključuje energetsku bezbednost, pokušaj zbližavanja Saudijske Arabije i Izraela, unapređenje primirja u Jemenu i uspostavljanje čvrstog regionalnog fronta protiv Irana.

Međutim, u američkoj javnosti poseta Rijadu ocenjena je kao kontroverzna i niko nije siguran koliko će ona uspeti. Poseta je izazvala kritike pristalica obe glavne političke snage u Americi, jer je ocenjena kao oštar zaokret u odnosu na ono što je Bajden govorio o Saudijskoj Arabiji tokom predsedničke kampanje i u prvim mesecima u Beloj kući, prenosi CNBC.

Sada su okolnosti drugačije. Benzin u SAD nikada nije bio skuplji, a rat u Ukrajini dramatično je poremetio globalno snabdevanje naftom, a povrh svega Bajden namerava da učini da Saudijska Arabija i Izrael budu prijatelji. Javnost u SAD postavlja pitanje da li će predsednikovo putovanje predstavljati neprijatno iznenađenje ili resetovanje odnosa Vašingtona sa Rijadom na bazi zajedničkih interesa?

Bajden je tokom kampanje oštro kritikovao saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana zbog ubistva novinara Džamala Kašogija, dok je Rijad odbacio optužbe. Tokom 2019. godine Bajden je obećao da će tretirati Saudisjku Arabiju kao „pariju kakva jeste“, a kao predsednik je otvoreno kritikovao kraljevinu zbog kršenja ljudskih prava.

Foto: Tanjug/AP

Bin Salman je u martu navodno odbio da prihvati Bajdenov telefonski poziv, kada je američki predsednik molio zalivske države da povećaju proizvodnju nafte, nakon što su SAD zabranile uvoz nafte iz Rusije. Na pitanje magazina Atlantic, takođe u martu, da li misli da ga je Bajden pogrešno razumeo, saudijski prestolonaslednik odgovorio je da ga „baš briga i da je na njemu (Bajdenu) da razmišlja o interesima Amerike“.

U autorskom tekstu za Washington Post pod naslovom „Zašto idem u Saudijsku Arabiju“, Bajden je istakao da je njegov cilj od početka bio da „preorijentiše, ali ne i da raskine odnose sa zemljom koja je strateški partner već 80 godina“. On je istakao važnost odnosa SAD i Saudijske Arabije za stabilnost u regionu i za američke interese. Američka javnost ocenjuje da je Bajden došao do toga da stavi interese ispred svog „idealističkog narativa“.

Saudijski analitičari ocenjuju da će Bajdenova poseta biti melem za narušene odnose dve države. Prema rečima Alija Šihabija koji je blizak kraljevskoj porodici, naveo je da i Rijad priželjkuje resetovanje odnosa, kao i da je Bajdenova administracija pogrešila što je jezik kampanje unela u Belu kuću. Šihabi veruje da odnosi dve zemlje mogu da se vrate tamo gde su bili ranije. Istovremeno, američki analitičari ocenjuju da bez rata u Ukrajini i skoka cena nafte ne bi bilo približavanja Saudijskoj Arabiji.

Prema oceni CNN kada Bajden bude doputovao u sredu u Rijad, uradiće nešto što do sada nije ranije radio u inostranstvu, pokušaće da se osloni na nasleđe svog prethodnika Donalda Trampa (Donald Trump). Dok je na svojim putovanjima u inostranstvo tokom svojih 18 meseci na funkciji predsednika Bajden bio fokusiran na zaokret od Trampove spoljne politike, on će sada prihvatiti Abrahamov sporazum Donalda Trampa, kojim su normalizovani odnosi između Izraela i nekoliko arapskih zemalja. Najviša na listi Bajdenovih tema razgovora u Rijadu, ipak će biti, kako se očekuje, tema povećanja proizvodnje nafte.

  • SRDJAN

    13.7.2022 #1 Author

    Ide po naftu lik

    Odgovori

  • MAJALG

    13.7.2022 #2 Author

    Ide zato sto mora i zato sto ce zavisiti od njihove nafte, jednostavno igra se promenila i oni moraju da se prilagode ili promene strategiju sa kojom pristupaju.

    Odgovori

  • TINA

    14.7.2022 #4 Author

    Bajden treba da iskoristi tu priliku

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...