Stopa saibora niža za 17 procentnih poena

Saudijska centralna banka uložila više od 18,5 milijardi dolara da ublaži pad likvidnosti

BankeInvesticijeNovacSvet

27.6.2022 15:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Saudijska centralna banka uložila više od 18,5 milijardi dolara da ublaži pad likvidnosti Saudijska centralna banka uložila više od 18,5 milijardi dolara da ublaži pad likvidnosti
Saudijska centralna banka izdvojila je oko 50 milijardi rijala (18,5 milijardi dolara) za oročene uloge sa komercijalnim zajmodavcima sa ciljem da ublaži najgori pad... Saudijska centralna banka uložila više od 18,5 milijardi dolara da ublaži pad likvidnosti

Saudijska centralna banka izdvojila je oko 50 milijardi rijala (18,5 milijardi dolara) za oročene uloge sa komercijalnim zajmodavcima sa ciljem da ublaži najgori pad likvidnosti u više od 10 godina, navode osobe upućene u situaciju.

Finansijska “intervencija” je započeta ovog meseca neposredno pre nego što je američka centralna banka podigla kamatne stope i za nju je korišćen novac koji je bankama dodeljen po sniženoj kamatnoj stopi saudijskih banaka, odnosno saiboru, koji se koristi kao referenca za cenu kreditiranja, navode neimenovani izvori.  

Centralna banka Saudijske Arabije, poznata i kao Sama, nije odmah odgovorila na poziv za komentar. Uslovi likvidnosti koje meri saibor trenutno su najzategnutiji još od 2008. godine, kada je cena nafte pala ispod 40 dolara po barelu, prenosi The Business Times.

Ove godine Saudijska Arabija je na putu da ostvari prvi budžetski suficit u deceniji, uzimajući u obzir da cene rastu zbog skoka vrednosti nafte iznad 100 dolara po barelu i povećane proizvodnje. 

Finansiranje iz centralne banke je do sada dolazilo u najmanje tri odvojene tranše, pri čemu su se prva i druga injekcija sastojale od tromesečnih depozita koji su iznosili oko 15 milijardi rijala svaki. U poslednjih nekoliko dana banka je ostvarila još jedan ulog koji je uključivao i kraće i duže dospeće, kažu neimenovani izvori.

Zbog ove poslednje “finansijske injekcije” centralne banke, stopa saibora je pala za oko 17 procentnih poena, do 3,13 odsto, što je najveći pad u mesecu, navodi Bloomberg. 

 • kaćica

  27.6.2022 #1 Author

  Nema sumnje da pametno razmisljaju.

  Odgovori

 • MAJALG

  27.6.2022 #2 Author

  Pa oni od trenutne ceve nafte mogu samo da profitiraju, sto ce se i pokazati u narednom periodu.

  Odgovori

 • GOCA BG

  27.6.2022 #3 Author

  U skladu sa trenutnom situacijom i reaguju…

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  28.6.2022 #4 Author

  Lako je ulagati kad su prihodi ogromni

  Odgovori

 • VANJA

  28.6.2022 #5 Author

  To je prava drzava!

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...