pojedini trgovci nafte ne žele da rade sa većinskim ruskim vlasnicima

Vučić: Ako bude moralo preuzećemo NIS od Rusa i vratiti ga kad prođu sankcije

Firme u fokusuPoslovanjeSrbijaVesti

14.7.2022 08:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Vučić: Ako bude moralo preuzećemo NIS od Rusa i vratiti ga kad prođu sankcije Vučić: Ako bude moralo preuzećemo NIS od Rusa i vratiti ga kad prođu sankcije
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će država, ako bude morala, preuzeti Naftnu industriju Srbije (NIS) od Gazproma, kao većinskog vlasnika dok traju... Vučić: Ako bude moralo preuzećemo NIS od Rusa i vratiti ga kad prođu sankcije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će država, ako bude morala, preuzeti Naftnu industriju Srbije (NIS) od Gazproma, kao većinskog vlasnika dok traju sankcije, a vratiti kad prođu.

„Pojedini posrednici i trgovci ‘kirkuk’ iračke nafte ne žele da rade sa većinskim ruskim vlasnicima. Do sada smo taj problem rešavali, gledaćemo i u buduće i da razgovaramo sa Rusima ako zatreba da napravimo ugovor da dok traju sankcije da preuzmemo NIS i vratimo kad prođu“, rekao je Vučić, gostujući na TV Pink, prenosi agencija Beta.

Istakao je da će se takav čvrst ugovor napraviti samo ako bude neophodno i da država neće da „otima“.

On je rekao da će se zabrana izvoza dizela i benzina produžiti sutra za još sedam dana jer se ostalim uvoznicima tog goriva, zbog ograničene cene, ne isplati da ga uvoze, pa je potrebno da se domeće tržište snabde njime.

„Kada se kontroliše cena niko neće da uvozi i gubi novac i svi čekaju da to gorivo nabave u NIS-ovoj rafineriji“, rekao je Vučić, prenosi agencija Beta.

Drugi mogući problem, prema njegovim rečima, je to što je pitanje da li će rafinerija moći da dođe do rezervnih delova jer je pod sankcijama.

„Ogromna su ulaganja neophodna za energente za zimu, ludilo tek počinje i nema garancija za nabavku“, rekao je Vučić i istakao da je dve trećine gasa za zimu već obezbeđeno i da će se dva miliona tona uglja kupiti od Kineza.

Dodao je da u robim rezervama ima dizela za 77 dana i benzina za 65 dana, a da se gas Rusima prema ugovoru plaća po ceni od 355 do 420 evra u zavisnosti od cene nafte.

 • TATJANA

  14.7.2022 #1 Author

  Sve opcije u igri

  Odgovori

 • MAJALG

  15.7.2022 #2 Author

  Opcija koju ce Rusi tesko prihvatiti, ali vreme ce pokazati da li ce ici do tih mera.

  Odgovori

 • GOCA BG

  17.7.2022 #3 Author

  Cim se to naglasava,verovatno ce od te pogodbe nesto biti…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...