naša zemlja ima dobre rezerve

Nedostatak ruske nafte ne bi trebalo dodatno da poskupi gorivo u Srbiji

BerzaSrbijaVesti

6.6.2022 13:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 12

Nedostatak ruske nafte ne bi trebalo dodatno da poskupi gorivo u Srbiji Nedostatak ruske nafte ne bi trebalo dodatno da poskupi gorivo u Srbiji
Zabrana uvoza ruske sirove nafte Jadranskim naftovodom u Srbiji ne bi trebalo da značajnije utiče na poskupljenje goriva na domaćem tržištu, rekli su danas... Nedostatak ruske nafte ne bi trebalo dodatno da poskupi gorivo u Srbiji

Zabrana uvoza ruske sirove nafte Jadranskim naftovodom u Srbiji ne bi trebalo da značajnije utiče na poskupljenje goriva na domaćem tržištu, rekli su danas stručnjaci za energetiku za agenciju Beta.

„Šesti paket sankcija Evropske unije prema Rusiji, kojim se zabranjuje doprema sirove nafte iz te zemlje Jadranskim naftovodom iz luke Omišalj u Hrvatskoj do rafinerije u Pančevu, ne bi trebalo značajno da poskupi gorivo u Srbiji jer je taj energent berzanska roba i cena ruske nafte formira se na svetskoj berzi“, rekao je danas počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković za Betu.

Za razliku od cene sirove nafte, prema njegovim rečima, cena gasa se prethodnih meseci na berzi višestruko uvećala iako postoji mogućnost ugovaranja.

Naftna industrija Srbije (NIS) posle novog, šestog paketa sankcija EU prema Rusiji, donetog prošle nedelje, neće moći da doprema rusku sirovu naftu preko naftovoda Janaf jer se zabranjuje snabdevanje preko bilo koje luke, morskim putem. NIS je za tržište Srbije jednu trećinu njegovih potreba sirove nafte dopremao tankerima iz Rusije do luke Omišalj u Hrvatskoj, odakle je Janafom stizala do rafinerije u Pančevu. 

Atanacković je rekao da je bez sankcija na naftu možda postojala mogućnost da NIS isporuči Srbiji sirovu naftu po nešto povoljnijim cenama od berzanskih, a u uslovima sankcija nafta će se uvoziti po svetskim cenama.

Savetnik za energetiku u Privrednoj komori Srbije (PKS) Ljubinko Savić ocenio je da Srbija ima dobre rezerve nafte i da ne bi trebalo da bude većih problema na tržištu naftnih derivata.

On je rekao da je olakšavajuća okolnost i to što NIS oko 20 odsto potrebnih količina sirove nafte proizvodi iz domaćih nalazišta u Vojvodini.

„Ne očekujem da cene goriva na tržišu Srbije uskoro porastu jer su naftni derivati protekle nedelje već poskupeli, reagujući na najavu novog paketa sankcija EU prema Rusiji“, rekao je Savić.

Dodao je da u krajnjoj liniji cene nafte zavise od kretanja na globalnom tržištu.

Savić je rekao da je jedna od mogućnosti da se nabavi bar deo ruske nafte naftovodom Družba, koji se kod Siska u Hrvatskoj uključuje u Janaf, ali da je pitanje kakve su mogućnosti za zakup kapaciteta.

On je rekao da preostaje mogućnost da se nafta kupuje na berzi, ali ne ruska, zbog njene oznake porekla.

 • MARKO7

  6.6.2022 #1 Author

  Pa svi se nadamo da neće, baš je loša situacija….

  Odgovori

 • N.N.

  6.6.2022 #2 Author

  Cisto sumnjam da nece biti poskupljenja.

  Odgovori

 • GINKO

  6.6.2022 #3 Author

  Ne verujem da nece biti poskupljenja, to su se sada samo malo primirili, pa kada poskupi nece nam biti dobro.

  Odgovori

  • VERA

   6.6.2022 #4 Author

   Upravo tako. Vidimo kako ni sada nije poskupelo.

   Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  6.6.2022 #5 Author

  Kojom magijom. Cene rastu svakodnevno, nece nažalost nafta biti izuzetak. Stvara se lažna slika stabilnosti

  Odgovori

 • TATJANA

  6.6.2022 #6 Author

  Sigurno je da hoce..

  Odgovori

 • GOCA BG

  6.6.2022 #7 Author

  Na ovoj ceni sigurno nece ostati…

  Odgovori

 • NATI29

  6.6.2022 #8 Author

  Nadamo se da ce tako biti

  Odgovori

 • GAGA

  7.6.2022 #9 Author

  Pa i sad svakog petka poskupljuje

  Odgovori

 • BOJANA

  7.6.2022 #10 Author

  Prosto neverovatno.

  Odgovori

 • SNEZANA

  7.6.2022 #11 Author

  Ne bi trebalo,ali sve je pod znakom pitanja

  Odgovori

 • Dzebac

  7.6.2022 #12 Author

  Sigurno da nece, jer mi imamo poseban dogovor sa Rusima

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *