Šesti paket antiruskih sankcija EU

Najveća ruska banka isključena iz sistema SWIFT

EUNovacVesti

3.6.2022 15:01 Autor: Vladimir Jokanović 12

Najveća ruska banka isključena iz sistema SWIFT Najveća ruska banka isključena iz sistema SWIFT
Evropska unija dala je konačno odobrenje za novi, šesti paket antiruskih sankcija, koji uključuje delimični embargo na uvoz nafte iz Rusije. Embargo će stupiti... Najveća ruska banka isključena iz sistema SWIFT

Evropska unija dala je konačno odobrenje za novi, šesti paket antiruskih sankcija, koji uključuje delimični embargo na uvoz nafte iz Rusije. Embargo će stupiti na snagu do kraja tekuće godine, a Mađarska, Slovačka i Češka, kao zemlje bez izlaza na more, dobile su izuzeće za uvoz ruske nafte putem cevovoda.

Šestom rundom sankcija najveća ruska banka, Sberbanka, isključena je iz međunarodnog sistema novčanih transakcija SWIFT, prenosi Reuters. Rat Rusije i Ukrajine sveo je veze između Moskve i Zapada na minimum, a najnovije sankcije smanjiće za oko 90 odsto uvoz ruske nafte u zemlje EU.

„To će umanjiti kapacitet Rusije da finansira svoj rat“, rekla je tim povodom predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Layen). Patrijarh Kiril, poglavar Ruske pravoslavne crkve izuzet je sa spiska sankcionisanih pojedinaca, zbog nepristajanja Budimpešte na tu meru.

Mađarska je poslednjih nedelja izrazila oštro protivljenje uvođenju naftnog embarga, za koji je kao i za ostale mere bila neophodna saglasnost svih 27 zemalja članica EU. Da bi pridobile Budimpeštu, druge zemlje EU složile su se da iz sankcija izuzmu snabdevanje kroz naftovod „Družba“, kojim se nafta doprema i u Češku i Slovačku.

Osim zabrane pomorskog uvoza ruske nafte u Evropu, nove sankcije predviđaju trenutnu zabranu osiguranja brodova koji prevoze rusku naftu negde drugde, što bi trebalo da zakomplikuje napore Rusije da dostavlja naftu na druga tržišta. Šesti paket sankcija stupiće na snagu objavljivanjem u službenom glasniku EU.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...