Lideri EU usaglasili šesti paket sankcija Moskvi

Delimični evropski embargo na uvoz ruske nafte

EUVesti

31.5.2022 09:10 Autor: Vladimir Jokanović 4

Delimični evropski embargo na uvoz ruske nafte Delimični evropski embargo na uvoz ruske nafte
Lideri Evropske unije postigli su saglasnost o delimičnoj zabrani uvoza nafte iz Rusije. Prema navodima predsednika Saveta EU Šarla Mišela (Charles Michel) zabrana „odmah... Delimični evropski embargo na uvoz ruske nafte

Lideri Evropske unije postigli su saglasnost o delimičnoj zabrani uvoza nafte iz Rusije. Prema navodima predsednika Saveta EU Šarla Mišela (Charles Michel) zabrana „odmah pokriva 75 odsto uvoza, smanjujući ogroman izvor finansiranja ruske ratne mašinerije“.

Posle nekoliko nedelja neuspešnih pregovora o potpunom embargu na rusku naftu, čemu se najupornije protivila Budimpešta, lideri EU su na samitu u ponedeljak u Briselu postigli kompromis koji će omogućiti Mađarima da nastave sa uvozom nafte, jer je naftovod „Družba“ izuzet iz sankcija, prenosi AFP.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) navela je da će EU „efektivno smanjiti oko 90 odsto uvoza nafte iz Rusije do kraja godine“. Prema njenim rečima, Nemačka i Poljska obavezale su se da će se odreći svog dela isporuka preko pomenutog naftovoda.


„Rusija je odlučila da nastavi svoj rat u Ukrajini. Večeras, kao Evropljani, ujedinjeni i solidarni sa ukrajinskim narodom, preduzimamo nove odlučne sankcije“, objavio je na Twitteru francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron), potvrđujući smanjenje uvoza za 90 odsto do kraja 2022. godine.

Foto: Beta/AP

Mađarska 65 odsto nafte uvozi iz Rusije, a zajedno sa Slovačkom i Češkom tražila je izuzeće od zabrane uvoza. Prema navodima diplomata, pomenutim zemljama ponuđeno je dvogodišnje odlaganje embarga, ali je Budimpešta tražila četiri godine i oko 800 miliona evra iz sredstava EU za prilagođavanje svojih rafinerija.

Fon der Lajen je rekla da će se EU vratiti „što je pre moguće na ovaj ili onaj način“ na pitanje pokušaja zabrane uvoza nafte kroz naftovod „Družba“ ka Mađarskoj. Cena nafte Brent porasla je u utorak ujutru na 124 dolara za barel, dok je američka nafta WTI poskupela za oko četiri odsto, na više od 119 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala Oil Price.

Liderima EU se tokom samita video pozivom obratio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji ih je pozvao na jedinstvo i uvođenje „efikasnih“ sankcija protiv Rusije, ‘prenosi Reuters. Rešenjem spora o naftnom embargu, EU je uklonila prepreku za uvođenje šestog paketa antiruskih sankcija.

Najnovijim sankcijama ruska Sberbanka isključuje se iz međunarodnog sistema SWIFT, dok se zabranjuje rad u EU za tri ruska državna emitera, a više pojedinaca se dodaje na evropsku crnu listu. EU je takođe usaglasila sporazum o paketu zajmova za Ukrajinu u vrednosti od devet milijardi evra. Zajam uz komponentu malih grantova za pokrivanje dela kamata, trebalo bi da omogući Kijevu finansiranje vlade i isplate zarada za poslednja dva meseca.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...